2o de sfaturi

2o de sfaturi

1116

autor: Laurent Chrzanovski

 1. Instalează un antivirus cu firewall nu numai pe PC, dar si pe toate dispozitivele mobile (telefon, tableta etc.)
 2. Update-ază permanent toate soft-urile pentru a asigura o protecţie maximă din partea antivirus-ului.
 3. Atenţie maximă la descărcarea unor aplicaţii nesigure, mai ales pe mobil. Alege doar apps-uri propuse în «store»-ul oficial al sistemului de operare
 4. Citește cu mare atenţie adresa unui link propus de terţi, mai ales dacă vine pe email și este vorba de reînnoirea parolei la conturile de social media, la cardul de credit etc.
 5. Ajustează la maxim setările de securitate și privacy de la smartphone, browser-e și social media.
 6. Dezactivează geolocalizarea și automatizarea de data exchange pe mobil: activează data exchange numai când vrei să folosești o anumită app(licaţie) și numai pentru ea (browser, starea vremii, facebook, whatsapp etc)
 7. În browser-ul de internet, elimină optiunile de «save history» și «save cookies», setează «erase all data» dupa fiecare sesiune; intră în personal settings (preferences) ale browser-ului cât mai des posibil și verifică ștergerea memoriei cache și a eventualelor plug-in-uri inutile. Cookies se vor reseta la următoarea deschidere a unui website, dar este mai bine să nu rămână în memorie.
 8. Asigură-ţi datele făcând un backup pe un HD extern, zilnic sau măcar săptămânal și scanează acest HD cu antivirus-ul.
 9. Folosește parole foarte lungi cu cifre (în genul unei strofe de o poezie, începută cu o secvenţă de numere și terminată cu parenteze sau puncte de exclamaţie etc.)
 10. Setează propriile tale întrebări și răspunsuri pentru password recovery mai ales pe serviciile de email gratis și pe reţelele sociale
 11. De-cuplează obligatoriu aplicaţiile între ele: înregistrează-te în fiecare reţea sau serviciu dorit cu propria parolă, nu cu «using my yahoo, gmail, facebook, etc. account»
 12. Verfică întotdeauna că modul în care introduci date confidenţiale este «HTTPS», mai ales în cazul plăţilor online
 13. Descarcă și activează în browser AD-block și Anti-pop-up (numeroase variante)
 14. Refuză orice plug-in necunoscut, mai ales de video/multimedia, propus de un site în care nu ai 100% încredere
 15. Refuză memorarea parolelor și înregistrarea automată la acces din browser-ul PC-ului dar și în setările smartphone-ului și tabletei. În cazul în care ţi-e frică să nu pierzi parole, folosește un keychain recomandat (centralizator criptat de user/parole).
 16. Elimină cât mai rapid mesajele de pe whatsapp sau webmail după salvarea lor pe PC.
 17. Pentru tot ceea ce este confidenţial, evită folosirea de servicii gratuite de email (gmail. yahoo etc.) sau de free cloud /data sharing. (Aproape) tot ceea ce este gratuit se plătește. Mai bine abonează-te la un serviciu de mail: securitatea și viaţa ta privată merită 3 EUR pe lună!
 18. Nu publica informaţii personale sau private pe reţelele sociale (adresa, starea civila, etc.)
 19. Nu te conecta la contul bancar și evită să te conectezi la orice spaţiu virtual privat cu parolă (mail, reţele sociale, site-uri de cumpărături) din reţele wireless publice (bar, restaurant, aeroport).
 20. Dacă vrei mai multă securitate, folosește mail-uri cu semnătură PGP sau Apps de mesaje și convorbiri criptate precum Signal/Surespot, pe care numai cele mai puternice agenţii de Stat pot să le decripteze, nu și primul venit.

20-sfaturi-Trends-No-4

Un mesaj tipic de phishing «la grămadă»: autorii nici nu au folosit o adresă de email apropiată de cea originală. Sfat: chiar dacă ai un antispam bun, verifică întotdeauna adresa email de la care vin cereri de reintroducere/reiniţiere/adăugare date pe site-urile pe care le folosești (bancă, card de credit, email, reţele sociale, site-uri de cumpărătu ri etc.): 90% dintre ele sunt tentative de escrocherii.