Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când lansam prima revistă de IT în România. Se numea “if”. De atunci încoace am lansat, niciodată singur, multe alte proiecte editoriale: reviste IT&C, cărți, conferințe, site-uri web. De câțiva ani simțeam că este necesară lansarea unei reviste specializate pe securitatea informatică. Mai rămânea doar să se “coacă” timpurile.

În urmă cu 2 ani am avut plăcerea să ajutăm Swiss Webacademy la lansarea platformei regionale de dialog “Cybersecurity in România”, printr-o primă conferință la Sibiu, concepută ca un parteneriat public-privat pentru securitatea cibernetică. Succesul primei ediții a creat premisele pentru cea de-a 2-a ediție, de anul trecut, care a înregistrat cifre record de audiență, atât ca număr de țări implicate, cât și ca număr de instituții și specialiști care au participat la lucrări.

A devenit evident că trebuie să comunicăm mai des și că numărul de canale de comunicare și de diseminare a informației trebuie multiplicate. Așa s-a născut – continuând colaborarea dintre Agora Group și Swiss Webacademy – revista “Cybersecurity Trends” al cărei prim număr îl citiți acum. Acum când am început pregătirile pentru a 3-a ediție a conferinței, care va avea loc în perioada 24-25 septembrie la Sibiu.

De ce o revistă de securitate cibernetică?

Trăim într-o perioadă în care nu trece o zi fără să fie raportat un nou atac cibernetic sau o nouă amenințare. Robert Mueller, Director FBI, afirma la o conferință în 2012 că “există două tipuri de companii [inclusiv din administrație sau militare]: care au fost victimele unui atac cibernetic și care vor fi victime [ale unui astfel de atac]”. Între timp am ajuns în situația în care există companii și persoane care au fost victimele unui atac cibernetic și persoane și companii care încă nu au aflat că au fost atacate.

Perioada romantică a atacurilor cibernetice, în care un adolescent intra neautorizat în calculatoarele unei companii sau agenții guvernamentale pentru a-și dovedi abilitățile tehnice și pentru glorie, a apus. Astăzi în spatele atacurilor cibernetice, de obicei, stă crima organizată sau chiar state adverse, războiul cibernetic devenind o realitate.

Se fură date personale și informații de proprietate intelectuală, se fură bani, sunt afectate infrastructuri critice și mai este foarte puțin până când vor fi afectate vieți. Odată cu dezvoltarea explozivă IoT și cu proliferarea dispozitivelor “smart”, purtabile sau nu, se multiplică exponențial și numărul de vulnerabilități.

Apărarea în fața atacurilor cibernetice nu mai este o opțiune personală și nici măcar una națională. În fața unui război total și a unei amenințări globale, trebuie făcut front comun: utilizatori – companii private – instituții statale – instituții transfrontaliere.

Dar populația, indiferent de vârstă, nu este nici măcar avertizată, necum pregătită să facă față noilor amenințări. Presa specializată fie lipsește (în special în limba română), fie vorbește într-un jargon prea puțin comprehensibil. Presa generalistă fie nu înțelege problematica, fie este interesată doar de senzațional și trece de la un scandal la altul fără a mai reflecta la implicațiile reale și la consecințele pe termen lung. Această lipsă de comunicare ne propunem s-o suplinim cu “Cybersecurity Trends”.

Revista va fi tipărită trimestrial, dar online, la https://cybersecuritytrends.ro/, vom publica informații noi mult mai frecvent. Ediția tipărită va fi disponibilă doar pe bază de abonament, dar cea online, cu care ne dorim să ajungem la orice cetățean interesat, va fi gratuită și va propune o bibliotecă virtuală din ce în ce mai bogată, accesibilă tuturor celor interesați să se informeze mai în profunzime asupra acestui subiect. Vă încurajăm să partajați informația cu cât mai multă lume.

Nu va fi ușor și nu vom face față singuri, iar o revistă fără cele 3 puncte de vedere (Stat, analiști independenți, furnizori de soluții de securitate) ar fi oferit din start numai o privire unilaterală și parțială a fenomenului. Așadar conceptul tripartit a fost respectat și mulțumim instituțiilor statului (IGPR, Cyberint, CERT-RO), instituțiilor internaționale, companiilor private și tuturor celor care au hotărât să ne sprijine încă de la acest prim număr. Vă așteptăm și pe voi ceilalți să participați la realizarea viitoarelor numere.

În acest prim număr am abordat ca temă centrală securitatea în domeniul informaticii medicale (eHealth). Dispozitivele de monitorizare a sănătății personale proliferează. Telemedicina și posibilitatea de a monitoriza pacienții la domiciliu (mai ieftin și într-un mediu mai puțin invaziv), precum și posibilitatea de a colecta date și de a prescrie tratamente personalizate sunt seducătoare. Dar sunt și aducătoare de pericole. Dispozitivele insuficient securizate reprezintă noi ținte pentru infractorii cibernetici.

În 7 mai 2015 vom organiza cea de a 6-a ediție a conferinței de informatică medicală, “eHealth România”. Această ediție organizată de Agora Group și Swiss Webacademy va fi un summit bi-lateral România-Italia, în cadrul căruia vom avea și o secțiune dedicată securității în domeniul informaticii medicale.

Vă așteptăm la cele două conferințe, anterior menționate, dar vă așteptăm să ne fiți alături și în acest nou demers cu revista “Cybersecurity Trends”.

Și cea mai lungă călătorie începe cu un pas. Acest pas a fost făcut. Nu ne rămâne decât să mergem mai departe. Împreună!

Romulus Maier şi Laurent Chrzanovski