Ameninţările de tip RANSOMWARE

Ameninţările de tip RANSOMWARE

1153

Aurelian Mircea Grigore
Membru activ în ISACA Romania și Membru Colaborator al ANSSI

Toma Cîmpeanu,
CEO Asociaţia Naţională
pentru Securitatea
Sistemelor Informatice

Programele malware exploatează punctele slabe și vulnerabilităţile sistemelor software la nivelul sistemului de operare (OS), aplicaţiilor, utilitarelor software, dar și la niveluri hardware (ex. chip-uri de calculator). Complexitatea software-ului oferă un avantaj pentru cei care dezvoltă malware, astfel programele malware sofisticate și utilizatorii acestora pot ascunde activităţile lor și îşi pot acoperi urmele prin furnizarea de adrese false, redirecţionarea traficului, ștergerea activităţilor lor (de exemplu, ștergerea fișierelor și a informaţiilor din fișierele jurnal), „plantând” informaţii false sau lucrând în afara ţării în care se desfășoară activitatea rău intenţionată. Aplicaţiile malware polimorfe își schimbă semnăturile (ex. nume de fișiere și locaţii) şi/sau indicatorii de compromitere, astfel încât software-ul antivirus nu poate identifica componentele programului pentru a le elimina. Unele tipuri de malware fac foarte dificilă eliminarea, deoarece acestea se pot ascunde prin modificarea setărilor de fișiere și permisiuni de directoare. În unele cazuri, programele malware par a fi eliminate, dar apoi se vor reinstala după repornire.

Fenomenul malware a crescut de la evenimente pur și simplu deranjante la software și sisteme care pot compromite computerele guvernamentale, pot captura informaţii de acces sau pot fura banii unui individ. Cei care controlează programe malware pot obţine informaţii personale și financiare, pot afecta companiile și instituţiile financiare, ameninţând mijloacele de trai ale oamenilor și averea personală.

Dezvoltatorii de malware au creat aplicaţii pentru a controla alte programe periculoase sau reţele de calculatoare infectate. Au apărut astfel reţele de calculatoare/terminale infectate de tip botnet controlate prin intermediul unor centre de comandă și control (C & C).
Unele dintre utilizările unui bot sau botnet includ:
Rularea unui atac distribuit denial-of-service (DDoS), care poate trimite fluxuri mari de pachete User Datagram Protocol (UDP), cereri Internet Message Protocol Control (ICMP) sau Transmission Control Protocol (TCP) sync requests
Infectarea altor computere dintr-o reţea prin preluarea controlului complet al unei mașini victimă
Utilizarea și partajarea de cantităţi mari de lăţime de bandă în rândul comunităţilor hacker-ilor
Instalarea unui backdoor pentru a menţine accesul după o exploatare cu succes
Găzduirea datelor ilegale pe un sistem făcându-l parte a unei reţele de partajare de informaţii ilegale (software sau filme piratate) Pentru a infecta sau a compromite un sistem informatic, un atac cibernetic trece prin trei faze:

1 Pre-compromiterea – Această etapă constă din:
a. Recunoașterea ţintei sau a victimei
b. Personalizarea programelor malware pentru provocarea de daune, obţinerea de date și spionarea ţintei
c. Stabilirea unui mijloc de acces
2 Compromiterea – În această etapă, sistemul ţintă este exploatat în avantajul atacatorului (hacker) și, ulterior, malware-ul este instalat pe sistemele vulnerabile.
3 Post-compromiterea – Odată compromise sistemele vulnerabile ale reţelei, atacatorul stabilește un centru de C & C pentru a direcţiona atacurile cibernetice viitoare.

Infractorii cibernetici nu folosesc numai programe malware pentru a avea acces la informaţii proprietare, sensibile si personale, ci aplică și tehnici de tip „piggyback” pentru:
Capturarea informaţiilor de acces on-line banking
Transmiterea de surse și destinaţii Internet Protocol (IP) și liste de e-mail
Manipularea site-urilor de jocuri de noroc online, în avantajul lor
Monitorizarea practicilor neadecvate de actualizare a sistemelor
Studierea de obiceiuri și rutine de navigare ale ţintei
Capturarea activităţilor de navigare pe mobil ale ţintei
Studierea reţelelor sociale și site-urilor de mesagerie

Practicile neadecvate de programare si timpul au permis infractorilor cibernetici să devină organizaţi și fiind conștienţi că nu toată lumea dispune de cea mai bună securitate, au inceput să vizeze persoanele mai puţin pregătite.
Evoluția Ransomware

Utilizarea instrumentelor ransomware de către infractorii cibernetici și rezultatele înregistrate au condus la dezvoltarea şi diversificarea acestora. Pe parcursul ultimelor câteva luni, cercetatorii au raportat, pentru prima dată, un ransomware capabil să cripteze fișierele fără conexiune la Internet, nefiind necesară comunicarea cu serverele lor C & C pentru procesul de criptare.

Printre noile instrumente se remarcă Locky ransomware, al cărui mod de operare se aseamănă cu troianul bancar Dridex, precum și o versiune nouă a CTB-Locker care atacă serverele de web. CTB-Locker, vizează site-uri web WordPress, criptează fișierele și-i cere proprietarului site-ului răscumpărarea acestora.

În plus, ofertele RaaS (Ransom-as-a-Service) sunt din ce în ce mai populare pe site-urile închise DeepWeb și forumuri Darknet. Aceste servicii permit potenţialilor atacatori crearea cu ușurinţă de variante ransomware, profiturile fiind obţinute din viitoarele infecţii de succes. Recent, a fost identificat un nou RaaS „botezat” Cerber ransomware, care este oferit pe un forum subteran din Rusia. Anterior acestuia a fost ORx-Locker, oferit ca un serviciu prin intermediul unei platforme găzduite pe un .onion server.

Ransomware-ul se răspândește putând lua forme noi, inclusiv tradiţionalele link-uri de e-mail sau site-uri web de phishing.

Utilizarea JavaScript în Ransomware

Cercetătorii in securitate au descoperit o noua variantă a RaaS – ransomware-as-a-service: Ransom32. Spre deosebire de altele, inclusiv Tox și FAKIN, aceasta dezvoltare este oarecum diferită, deoarece folosește un framework JavaScript numit NW.js. Computerworld a semnalat această evoluţie la începutul lunii ianuarie.

Ransom32 solicită ca victimele sa efectueze plata în termen de 4 zile, altfel, în termen de o săptamână, întregul hard disk va fi distrus.

Problema rezidă în faptul că NW.js este un framework legitim, ceea ce face chiar mai dificil ca Ransom32 să fie adăugat la soluţii de detectare a programelor malware bazate pe semnături, jucătorii din piaţa de securitate raportând că mulţi dintre ei nu au avut o acoperire mare de detecţie pentru primele câteva săptămâni după ce software-ul a fost descoperit.
Ransomware continuă să crească

Atacurile ransomware și ameninţările avansate aferente au crescut în număr și rafinament în ultimul an. Variantele anterioare ransomware au suferit o scădere de 10 până la 30 la sută a profitului în cazul în care acestea au fost folosite de către infractori, în timp ce Ransom32 urcă la 25 la sută.

Până în prezent, Ransom32 a fost observat doar infectând PC-uri Windows, dar nu se așteaptă să rămână limitat la Windows pentru foarte mult timp, infractorii cibernetici generând pachete pentru Linux sau Mac pentru a-şi extinde spectrul de acţiune.
Cerber Ransomware – Nou, dar matur

Un nou ransomware criptografic, numit Cerber de creatorii săi, a început recent să vizeze utilizatorii de Windows. Comportamentul Cerber este asemănător cu majoritatea ransomware:
Codează o largă varietate de fișiere de sistem (inclusiv share-uri Windows și de reţea) cu criptare AES-256, și adaugă extensia .cerber
Evită infectarea utilizatorilor în majoritatea statelor post-Sovietice
Prezintă note de răscumpărare cu instrucţiuni privind modul de efectuare a plăţii (acesta solicită iniţial 1,24 Bitcoin), și oferă posibilitatea de a decripta un fișier ca un demonstraţie de bună-credinţă.

Un alt lucru interesant este faptul că Cerber nu este pro pagat de către dezvoltatorii săi. În schimb, ei oferă aceasta «ca serviciu» vizitatorilor unui forum subteran închis din Rusia. Până în prezent, victimele nu au nicio modalitate de a-și decripta ei înșiși fișierele, astfel încât acestea fie plătesc preţul și speră că infractorii le vor trimite cheia de decriptare, sau se resemnează și renunţă la fișierele respective pentru totdeauna.
KeRanger – Noul Ransomware vizează pentru prima dată Mac-urile

Hackerii au infectat Mac-uri cu KeRanger ransomware printr-o copie contaminată Transmission, un program popular pentru transferul de date prin intermediul reţelei de partajare de fișiere peer-to-peer BitTorrent.

KeRanger, care blochează datele de pe Mac-uri, făcându-le inaccesibile utilizatorilor, a fost descărcat de aproximativ 6500 de ori înainte ca Apple si dezvoltatorii sa fie capabili să-l contracareze.

Mai mult, experţii în securitate cibernetică au declarat că în perioada următoare se așteaptă la o creştere a atacurilor pe Mac-uri.

Distribuția Ransomware

Cea mai mare parte a vectorilor de distribuţie de variante ransomware implică ingineria socială. De exemplu, sunt utilizate mesajele de poștă electronică, inclusiv fișiere Office rău intenţionate, mesajele de tip spam cu linkuri maliţioase sau campanii de publicitatea dăunătoare care exploatează site-uri WordPress vulnerabile sau site-uri Joomla cu cod maliţios încorporat. Distribuirea profită de asemenea, de avantajul comenzilor macro și kit-urilor de exploatare (exploit kits), cum ar fi Nuclear sau Angler. Uneori sunt exploatate vulnerabilităţile browser-ului sau certificatele digitale furate.
Manipularea atacurilor Ransomware

Un val recent de atacuri ransomware a fost observat la nivel global, cu un număr mare de infecţii raportate în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania și Israel. Atacatorii nu par a avea un obiectiv specific, ţintele fiind foarte diverse: spitale, instituţii financiare și companii, şi neputându-se identifica o industrie vizată preponderent.

În continuare, gasiti sugestiile noastre privind acţiunile recomandate pentru a evita atacurile de tip ransomware, precum și modul de acţiune în cazul după infectări:
Apărați organizația împotriva potențialelor amenințări

Instruirea angajaţilor dumneavoastră – deoarece componenta umană este cea mai slabă verigă din securitatea cibernetică organizaţională și majoritatea cazurilor implică inginerie socială asupra unora dintre angajaţi. Stabiliţi reguli privind utilizarea sistemelor companiei și descrieţi cum arată mesajele de phishing.
Creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește acceptarea fișierelor care sosesc prin intermediul mesajelor de e-mail – instruiţi angajaţii dumneavoastră să nu deschidă fișiere suspecte sau fișiere trimise de expeditori necunoscuţi. Luaţi în considerare punerea în aplicare a unei politici organizaţionale privind abordarea unor astfel de fișiere. Vă recomandăm blocarea sau izolarea fișierelor cu următoarele extensii: js (JavaScript), jar (Java), bat (Batch file), exe (executable file), cpl (Control Panel), scr (Screensaver), com (COM file) and pif (Program Information file).
Dezactivaţi script-urile Macro care rulează pe fișiere Office trimise prin e-mail – in ultimele luni, au fost raportate mai multe cazuri de atacuri ransomware care utilizează acest vector. De obicei, comenzile Macro sunt dezactivate în mod implicit și nu recomandăm să le permiteţi activarea. In plus, vă sugerăm să utilizaţi software-ul Office Viewer pentru a deschide fișiere Word și Excel pentru care nu este necesară editarea.
Limitarea privilegiilor de utilizator și monitorizarea în mod constant a staţiilor de lucru – gestionarea atentă a privilegiilor de utilizator și a privilegiilor de administrator poate ajuta la evitarea răspândirii ransomware în reţeaua organizaţiei. Mai mult decât atât, monitorizarea activităţii asupra staţiilor de lucru va fi utilă pentru depistarea timpurie a oricărei infecţii și blocarea înmulţirii către alte sisteme și resurse de reţea.
Creaţi reguli care blochează programele de executare din dosarele AppData / LocalAppData. Mai multe variante ale ransomware-ului sunt executate din aceste directoare, inclusiv CryptoLocker. Prin urmare, crearea unor astfel de norme poate reduce riscul de criptare în mod semnificativ.
Păstraţi sistemele dvs. actualizate – în multe cazuri, hackerii profita de sisteme învechite pentru a se infiltra în reţea. Prin urmare, actualizările frecvente ale sistemelor organizaţionale și implementarea patch-urilor de securitate publicate pot reduce în mod semnificativ șansele de infecţie.
Utilizaţi un software terţ dedicat pentru a face faţă ameninţării. De exemplu, AppLocker pentru Windows, care este inclus în sistemul de operare, ajută la combaterea malware. Vă recomandăm contactarea unui furnizor de securitate organizaţională și luarea în considerare a soluţiilor oferite.

Acţiuni de urmat dacă sunteți infectat
Restaurarea fișierelor – unele instrumente ransomware creează o copie a fișierului, o criptează și apoi șterge fișierul original. În cazul în care ștergerea se realizează prin intermediul funcţiilor de ștergere din sistemului de operare, există o șansă de a restabili fișierele, deoarece, în majoritatea cazurilor, sistemul de operare nu suprascrie imediat fișerele.
Decriptarea fișierelor criptate – decriptarea va fi posibilă dacă au fost infectate cu unul dintre următoarele trei tipuri ransomware: Bitcryptor, CoinVault sau Linux.Encoder.1. Prin urmare, detectarea exactă a genului de ransomware care a atacat PC-ul este crucială.
Efectuaţi back-up pentru fișiere pe un dispozitiv de stocare separat în mod regulat – cele mai bune practici pentru a evita daunele produse de un atac ransomware este de a efectua back-up pentru toate fișierele importante pe un dispozitiv de stocare deconectat de la reţeaua organizaţională, deoarece unele variante ransomware sunt capabile de a cripta fișierele stocate pe dispozitive conectate. De exemplu, cercetătorii au raportat recent un ransomware care criptează fișierele stocate pe folderul Cloud Sync.
Dacă este detectat ransomware în organizaţie, deconectaţi imediat echipamentul infectat de la reţea. Nu încercaţi să eliminaţi malware-ul și nu reporniţi sistemul înainte de a identifica varianta de ransomware. În unele cazuri, efectuarea uneia dintre aceste acţiuni vor face decriptarea imposibilă, chiar și dacă se plăteşte răscumpărarea.
Bio – Aurelian Mircea Grigore

Aurelian Mircea Grigore activează de 15 ani în domeniul securității cibernetice, cu o experiență acumulată pe parcursul evoluției profesionale. A ocupat funcții de administrator de sistem, specialist în tehnologii de securitate, consultant în Securitate informatică, auditor de sisteme informaționale si a dezvoltat servicii de securitate cibernetică pentru infrastructurile critice, sisteme de control industrial și SCADA precum și pentru sectoarele public, bancar și IMM.

A participat la traducerea și adaptarea de standarde de securitate în cadrul ASRO, este membru activ în ISACA Romania și Membru Colaborator al ANSSI.

A colaborat cu fundația CAESAR și TaskForce AMCHAM pentru promovarea securității cibernetice.

Bio – Toma Cîmpeanu

Toma Cîmpeanu a absolvit ca șef de promoție facultatea de matematică și facultatea de automatizări și calculatoare, are doctoratul și un master în sisteme de coordonare și control, precum și un MBA cu o universitate britanică. În ultimii 15 ani a ocupat poziții de conducere în companii de stat și private cum ar fi SN Radiocomunicații, TAROM, Informatica Feroviară, grupul SCOP Computers, eSign România sau TotalSoft.

De asemenea, a fost Secretar de Stat în Ministerul pentru Societatea Informațională, reprezentantul României și membru al Board-ului ENISA, Președinte al Agenției pentru Serviciile Societății Informaționale și Vicepreședinte al Centrului Național “România Digitală”. Și-a legat numele de strategia eRomânia, sistemul național eLicitație și Punctul de Contact Unic al României. Toma Cîmpeanu a activat în domeniul academic la Universitatea din Craiova și a condus operațiunile Institutului de Management și Dezvoltare Durabilă, singura organizație românească care a coordonat la nivel global un grup de lucru al ONU. Din 2015, Toma Cîmpeanu este CEO al Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice.

ANSSI – Partener editorial permanent Cybersecurity Trends

Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) a fost înființată în anul 2012 ca un liant între sectorul public și mediul de afaceri, pentru promovarea practicilor de succes și facilitarea unei schimbări culturale în domeniul securității informației. Identificarea și sesizarea factorilor cu competențe administrative în cazul eventualelor deficiențe de pe piața IT, precum și pentru coagularea unor forme de parteneriat public-privat care să conducă la creșterea eficienței si operaționalității sistemelor informatice implementate în România au fost preocupări constante ale asociației. ANSSI este o organizație neguvernamentală, nonprofit, profesională și independentă. Ea reunește 40 de membri, companii cu aproximativ 20000 de angajați, reprezentând 25% din totalul salariaților din industria privată de IT și comunicații. Membrii ANSSI, prin spectrul larg și diversitatea de capabilități tehnico-profesionale deținute, formează un grup reprezentativ la nivel sectorial, ale cărui teme de interes reflectă fidel preocupările generale ale domeniului.

ANSSI s-a implicat activ, organizând singur sau împreună cu alte autorități, instituții sau ambasade, conferințe și simpozioane naționale dar și internaționale, în domenii conexe, cum ar fi comunicațiile electronice, soluțiile și sistemele de e-guvernare și e-administrație, accesarea instrumentelor structurale, dezvoltarea profesională sau standardele ocupaționale, în care componenta de securitate tehnologică și de infrastructură IT au constituit preocuparea centrală.