Authorities – Cybersecurity Trends

Authorities – Cybersecurity Trends

696

ITUÎn anul în care sărbătorim aniversarea de 10 ani a programului mondial „Child Online Protection”, dorim să evidenţiem implicarea Swiss Webacademy, editor al Cybersecurity Trends, în cadrul acestuia.

Mulţumită Swiss Webacademy, cele mai recente versiuni ale ghidurilor pe tema Child Online Protection (COP) au fost traduse în limba română și promovate, iar expoziţia „Eroi și victime ale Social Media, de la hieroglife la Facebook”, sponsorizată de ITU, a fost organizată în toată România pe parcursul ultimilor ani.

2018 este și anul în care a fost organizată prima ediţie a „Cybersecurity Mediterranean” (Noto, 10-11 Mai) – lansată de Swiss Webacademy, unde directorul COP din cadrul ITU, Carla Licciardello, a avut oportunitatea de a interacţiona cu școlari în timpul tradiţionalei „zile a conștientizării”. Caravana de evenimente internaţionale PPP, fiecare precedate de „ziua conștientizării” pentru copii și adulţi, a ajuns în acest moment să se compună din 3 congrese macro-regionale (cu evenimente în România, Elveţia și Italia), sprijinite de parteneri instituţionali din 8 ţări.

Iar revista online semestrială Cybersecurity Trends, tradusă în 4 limbi și adaptată contextului specific naţional din Franţa, Italia, Marea Britanie, România și Moldova, continuă să apară în mod regulat.

Implicarea Swiss Webacademy, una dintre primele organizaţii care a semnat „Paris Call for Trust and Cybersecurity in Cyberspace”, în timpul evenimentului anual Internet Governance Forum (IGF) confirmă disponibilitatea de a împărtăși experienţe și de a aduce contribuţii de înalt nivel în vederea lărgirii cunoștinţelor asupra ecosistemului în care trăim.

Îndeplinirea și consolidarea acestor obiective au fost realizate prin multă voinţă, energie dar și generozitate de către echipa non-profit de la Swiss Webacademy. Iar acest lucru trebuie subliniat, mai ales în contextul acestui an, când s-a înregistrat o scădere a evenimentelor neutre la nivel internaţional.

Cu acest nou număr al Cybersecurity Trends dedicat unor subiecte foarte fierbinţi, editorii revistei își propun să pună în valoare, cu obiectivitate, puncte de vedere ale unor cercetători, specialiști și experţi. Este de menţionat faptul că, de la utilizatorii și profesioniștii din domeniul securităţii la „vânzători”, toţi au o preocupare comună: fragilitatea oricărui sistem, în special în ceea ce privește interfaţa sa umană, în cazul în care instrumentele tehnologice și abilităţile umane nu sunt perfect „sincronizate”. Încă o dată, implicarea noastră în construirea continuă a unei culturi a riscurilor digitale va fi elementul care va da acestei performanţe fie o valoare adăugată, fie va reprezenta o sursă suplimentară de risc.

Vă dorim, dragi cititori, un 2019 cu multă sănătate! Lectură plăcută!

Marco Obiso
Autor: Marco Obiso,
Cybersecurity Coordinator, International Telecommunication Union, Geneva