Informaţi-vă în limba română!

Informaţi-vă în limba română!

ARASEC

Pe portalul ARASEC.RO găsiți singura revistă științifică internațională despre tematică publicată în România, IJISC (International Journal of Information Security and Cybercrime) dar și 4 portaluri cu toate noutățile importante în domeniul securității informațiilor și cibernetică, rețele cibernetice și criminalitate informatică. În plus găsiți și toate cursurile și evenimentele care au loc în România pe tematică cybersecurity.

arasec

Articol foarte important (IPv4 vs. IPv6)

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Republica Moldova, Recomandarea privind tranziţia de la Protocolul Ipv4 la Protocolul Ipv6, 05.03.2014

http://www.mtic.gov.md/sites/default/files/legi/regltehn_mtic-recomandarea_ipv6_03-2014.pdf

Acest scurt document, foarte bine redactat, expune avantajele și pericolele legate de trecerea de la IPv4 la IPv6. Urmează o serie de recomandări simple, pentru folosul tuturor cetăţenilor și companiilor.

CERT-RO

Pe portalul CERT-RO găsiți informații de ultimă oră, raportul anual detaliat (.pdf) și, cel mai important, ghiduri simple pentru cetățeni și oameni de afaceri, bine scrise și de citit neapărat!


 

CERT-RO, Raport cu privire la alertele de securitate cibernetică procesate de CERTRO în anul 2014, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, 2015

http://www.cert-ro.eu/files/doc/915_20150325000331012990800_X.pdf

Mai sintetic decât documentul precedent (2014, despre 2013), raportul CERT-RO rămâne cea mai bună sursă de informaţii disponibilă pentru toţi cetăţenii, privind starea securităţii cibernetice în România. De remarcat sunt trei aspecte esenţiale: 1. tacurile sunt în creștere, nu exponenţială dar sigură și constantă; 2,54% dintre atacurile reușite sunt datorate sistemelor informatice configurate necorespunzător, i.e. parc informatic vechi, software-uri fără licenţă, lipsă de update-uri la software-uri și la sistemele de operare, lipsă antivirus sau folosirea inadecvată a acestuia. 3. Desigur faptul cel mai ingrijorător este nu numai că ameninţările continuă să se diversifice, ci că în plus România a început să devină o ţintă, dovada fiind că mai multe entităţi din România au fost ţinta unor atacuri informatice direcţionate și complexe.

SRI: Serviciul Român de Informații

Pe portalul SRI găsiți informații de actualitate, dar mai ales câteva unelte foarte utile pentru cybersecurity:

  • Biblioteca virtuală, unde sunt arhivate multe articole de top, ca de pildă: OSINT – la graniţa dintre secret şi public 
  • Varianta de download-at dar și aplicaţia mobilă pentru citirea revistei “Intelligence
  • Studii
  • Rapoarte de activitate

Toolkit gratuit în limba română!

http://www.botfree.ro/
CERT-RO – Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, împreună cu ACDC, a lansat un serviciu de informare despre reţele de tip botnet, dotat cu cele mai bune unelte gratuite pentru a vă proteja împotriva acestora.

sri1SRI, Revista Intelligence, Numărul 27, septembrie 2014 “OSINT pentru Smart Nation

Un număr dedicat aproape integral Open Source Intelligence cu excelente puncte de vedere, 100% pe românește. De ne-ratat!

De neînțeles este faptul că acesta este, din păcate, singurul număr care nu este disponibil în format pdf pe pagina online a revistei (https://www.sri.ro/publicatii.html), unde sunt postate și numărul anterior (26) și cel următor (nr. 28). Sperăm că această omisiune va fi remediată rapid.