carr

Massimo Caruso,

director editorial, e-Sanit@

esaint

A 7-a ediţie a Conferinţei e-Health România, care va avea loc în data de 7 mai la Bucureşti, introduce anul acesta o mare noutate: prezenţa unei numeroase delegaţii Italiene conduse de un think-tank creat de revista italiană de e-Heath, e-Sanit@ (www.esanitanews.it).

Această prezenţă s-a născut dintr-o colaborare romano-italiană începută în Decembrie anul trecut, cu scopul de a construi parcursuri de integrare a operatorilor de e-sănătate români şi italieni, într-un cadru mai amplu, cel al Uniunii Europene.

Europa, după cum se ştie, mizează mult pe dezvoltarea sistemelor şi aplicaţiilor de e-Sănătate si propune soluţii strategice care să permită o omogenitate sporită a serviciilor în interiorul UE, pentru a face faţă sustenabilităţii, a îngrijirii şi asistenţei medicale.

Pentru a garanta aceste obiective, UE a lansat deja un plan de acţiune pentru dezvoltarea şi difuzarea sistemelor de sănătate electronică (e-Health), care va fi încheiat în 2020 şi pentru care s-au alocat resurse de opt milioane de Euro pentru următorii cinci ani, care se adaugă la sumele deja anticipate in Programul Horizon 2020.

Pentru a permite integrarea medicală în sistemele europene, inclusiv în ceea ce priveşte marea creştere a fluxurilor de mobilitate transfrontalieră, cele mai importante dispoziţii ale planului de acţiune sunt bazate pe consolidarea securităţii datelor şi interoperabilitatea sistemelor.

În acest context, am introdus iniţiativa bilaterală Italia-România, care va avea un moment de maximă vizibilitate si care va reprezinta un dialog în cadrul conferinţei naţionale de sănătate electronică ce va avea loc la Bucureşti in 7 mai.

Iniţiativa, coordonată de către Agora Group şi Swiss Webacademy în colaborare cu revista de sănătate electronică e-Sanit@, se doreşte să fie un moment de reflecţie asupra stadiului  actual al sistemelor de sănătate electronică în România şi în Italia şi, mai mult de atat, o oportunitate oferită operatorilor din ambele ţari, de a aduce la cunoştinţă posibilităţile de colaborare prevăzute în planurile de dezvoltare europene, care permit printre altele şi posibilităţi de parteneriate industriale între firme italiene şi româneşti.

Sănătatea electronică reprezintă o piaţă în plină creştere în care merită investit, în ciuda crizei economice: de pildă, piaţa mondială a telemedicinei are azi o valoare de 11,6 miliarde de Euro. De asemenea, se află în plină creştere, mai presus de toate, piaţa mHealth, care va atinge 17,5 miliarde de Euro în 2017.

La întalnirea de la Bucureşti vor fi prezenţi, alături de delegaţia oficială italiană a e-Sanit@, directori de instituţii medicale şi de asociaţii şi, in premieră, un număr mare de  reprezentanţi ai industriei italiene, factori de decizie din companii implicate în dezvoltarea domeniului e-sănătate.

Nu pot decat să mă bucur de acest prilej nemaipomenit de networking, brainstorming şi de stabilire a relaţiilor interumane, indispensabile în colaborările viitoare dintre instituţii şi companii din cele doua ţari, care au mult de partajat şi de caştigat dacă lucrează impreună.