Cum să vă protejaţi în lumea digitală

Cum să vă protejaţi în lumea digitală

1346

autor: Redacția cu sprijinul lui Eduard Bisceanu,
expert, fost director adjunct CERT-RO

Evoluțiile tehnologice înregistrate în ultimii ani au adus în atenția publicului, dar și a specialiștilor, noi provocări privind asigurarea securității utilizatorilor de echipamente informatice.

Aceste preocupări au produs și continuă să producă din ce în ce mai multă informaţie referitoare la metode de protecţie online, conducând și la înregistrarea unor endinţe de creștere exponenţială a pieţei produselor de securitate cibernetică, precum și a pieţei de training specializat și readaptarea curiculelor școlare pe toate nivelurile. Totodată, schimbările de paradigmă privind impactul utilizării tehnologiei informaţiei în cadrul administraţiei publice, în business, precum și în viaţa de zi cu zi a majorităţii cetăţenilor, determină o nevoie tot mai pregnantă pentru societate de a asigura o pregătire de bază a fiecărui utilizator în raport cu riscurile generate de această realitate.

Deși există o serie de preocupări în domeniul creșterii culturii de securitate, derulate atât de instituţii publice cu competenţe în acest domeniu, precum și de entităţi private care au diverse obiective în acest domeniu sau complementare, indicatorii descriptivi ai fenomenului criminalităţii informatice, precum și statisticile publicate de organismele de tip CERT sau companiile de securitate arată o continuă creștere cantitativă și evoluţie în complexitate și materializare a riscurilor de securitate cibernetică îndreptate împotriva utilizatorului final – cetăţeanul și/sau a afacerilor mici și mijlocii. Acestea din urmă nu își permit, sau nu investesc, de regulă, în sisteme de securitate cibernetică corelate în raport cu riscurile asociate domeniilor în care-și desfășoară activitatea.

Materialele educative în domeniu, din ce în ce mai consistente din punct de vedere al utilităţii/aplicabilităţii, nu își ating întotdeauna scopul, de multe ori și datorită caracterului opţional al nevoii de cunoaștere a acestora, dar, de multe ori și datorită faptului că sunt realizate într-un limbaj mult prea tehnic pentru a fi înţelese de utilizatorii obișnuiţi, care nu au o educaţie tehnologică avansată sau la care această educaţie lipsește cu desăvârșire.

Mesajul pe care vrem să-l transmitem este că educaţia de securitate a devenit o responsabilitate socială individuală, iar prin conţinutul acestui articol încercăm să ne adresăm, într-un limbaj cât mai comun, oricărui cetăţean care deţine astăzi un mijloc de comunicare prin intermediul căruia se conectează la Internet, încercând să acoperim cu sfaturi simple riscurile de bază cu care se poate confrunta online, cu efecte directe offline.

Dezvoltarea industriei IT generează sisteme de calcul din ce în ce mai performante și de dimensiuni din ce în ce mai reduse, coroborat cu disponibilitatea pe scară largă a conexiunilor de date pe suport radio generează o mobilitate din ce în ce mai mare a echipamentelor de calcul (smartphone, laptop/notebook, tablete), precum și similitudini din ce în ce mai accentuate din punct de vedere funcţional – ce se putea face acum câţiva ani exclusiv pe un desktop PC acum este disponibil inclusiv pe un telefon mobil inteligent, noile sisteme de operare lansate pe piaţă dispunând de facilităţi evident asemănătoare, indiferent de producător.

1. Securitatea conexiunii la Internet

1.1 Aveţi încredere în conexiunea la Internet de acasă? Dacă da, de ce? Aţi citit vreodată contractul semnat cu furnizorul de servicii? Are clauze care vă protejează conexiunea? Cablul sau fibra optică care se conectează la consola operatorului în scara blocului sau în afara locuinţei sunt protejate cu un minim de măsuri de securitate fizică?

Spaţiul public este plin de temeri privind accesul serviciilor secrete la comunicaţiile individuale, dar puţini își pun problema încrederii în furnizorul de servicii. De ce? Pentru că, de regulă, pe angajaţii furnizorilor de servicii Internet nu-i verifică nimeni la angajare, iar accesul la conţinutul comunicaţiilor dumneavoastră este la un click distanţă de aceștia.

Marii furnizori de servicii de comunicaţii sunt conștienţi de această preocupare pentru confidenţialitate, în special cei care au experienţe acumulate din operarea pe spaţiile unor state cu tradiţie în protejarea drepturilor individuale.

Solicitaţi furnizorului de servicii Internet informaţii despre modul în care vă protejează comunicaţiile, de preferat înaintea semnării contractului de servicii !

1.2 Conexiunea la Internet prin WiFi de acasă – conectarea la Internet pe suport radio, de regulă cunoscut sub denumirea de WiFi, se poate realiza prin intermediul dispozitivelor (acces point) pe care vi le furnizează operatorul dumneavoastră de servicii sau pe care vi le achiziţionaţi singur. Configurarea acestor echipamente de comunicaţii a devenit destul de accesibilă utilizatorilor obișnuiţi, care nu posedă un nivel avansat de cunoștinţe, însă configurarea corectă din punct de vedere al securităţii prin utilizarea funcţiilor native cu care este prevăzut echipamentul se poate dovedi dificilă. Puteţi apela la un specialist de încredere pentru achiziţionarea și/sau configurarea unui astfel de echipament.

În afara preţului convenabil, dimensiunilor și capacităţilor de comunicaţii pe care vi de doriţi, trebuie să aveţi în vedere ca echipamentul să permită comunicaţia criptată prin utilizarea standardului WPA2 (selectabil ca atare din meniul de configurare al echipamentului), cel mai sigur standard de criptare comercial pentru conexiuni wireless în prezent. Desigur, există echipamente wireless cu funcţii de securitate complexe, însă utilizarea unui mecanism de criptare comercial de tip WPA 2 și al unei parole complexe (cifre, litere mari, litere mici, semne de punctuatie – combinate), poate fi suficientă pentru asigurarea securităţii conexiunii unui utilizator obișnuit.

De câţiva ani, echipamentele instalate la domiciliu sau la sediul firmei de furnizorii de servicii Internet sunt prevăzute cu criptare WPA 2, iar echipamentul vine cu această opţiune activă și cu parola deja activată. Schimbaţi parola imediat – parola iniţială este fie scrisă pe echipament, fie pe contractul de furnizare a serviciilor și poate fi deja compromisă.

Riscurile aferente utilizării fără parolă a unui punct de acces radio la domiciliu, ar putea fi:

 • accesarea neautorizată din proximitatea locuinţei a echipamentului și a comunicaţiilor derulate prin el
 • accesarea de către orice persoană a echipamentului, conectarea la Internet și derularea de activităţi ilegale online, astfel făptuitorul aparent ce va fi identificat la o investigaţie oficială locuiește la domiciliul dumneavoastră și vă puteţi aștepta oricând cel puţin la o vizită a organelor de aplicare a legii.

2. Securitatea financiară online

Utilizarea instrumentelor de plată electronice și a facilităţilor de plată din ce în ce mai accesibile în mediul virtual reprezintă fără dubiu vectori de îmbunătăţire a vieţii individului și un factor de progres. De la plata online a utilităţilor, a taxelor și impozitelor și până la utilizarea magazinelor virtuale pentru cumpărături de orice fel – toate contribuie la confortul individului sau la eficienţa unei afaceri, iar creșterea ponderii bankingului online și comerţului online trebuie încurajate. Este necesar însă ca toate persoanele care utilizează instrumente electronice de plată să aibă cunoștinţe de bază privind securitatea tranzacţiilor financiare online, pentru că disponibilitatea banilor online este și va fi în continuare privită și ca o oportunitate pentru o serie de infractori.

Având în vedere multitudinea tehnologiilor și mecanismelor utilizate pentru realizarea unui magazin online sau pentru un serviciu de internet banking/mobile banking, este destul de dificil să se elaboreze sfaturi detaliate universal valabile pentru asigurarea securităţii financiare online.

Există însă o serie de sfaturi de bază care pot micșora drastic șansa utilizatorul de a deveni victima unei fraude online, astfel:

 • informaţi-vă la banca emitentă a cardului dumneavoastră de credit/debit în raport cu elementele de siguranţă de care acesta dispune, precum și la condiţiile de siguranţă privind utilizarea acestui instrument
 • informaţi-vă cu atenţie asupra elementelor de siguranţă pe care banca dumneavoastră le pune la dispoziţie pentru utilizatorii serviciilor de mobile banking/internet banking
 • nu faceţi cumpărături online de la magazine virtuale necunoscute sau care nu oferă suficiente informaţii pentru identificarea vânzătorului (numele firmei, sediul social, prezentarea unor elemente de siguranţă a tranzacţiilor) sau care nu permit conectarea prin intermediul unei conexiuni de tip https (protocol care securizeaza conexiunea între terminalul dumneavoastră și serverul pe care este găzduit magazinul virtual – conexiunea de tip https poate fi verificată vizual în câmpul de adrese web din browserul dumneavoastră)
 • nu folosiţi pentru operaţiuni financiare terminale pe care aveţi instalat software piratat – software-ul piratat este un vector eficient de distribuţie a virușilor informatici destinaţi furtului de informaţii bancare
 • instalaţi-vă un antivirus cu licenţă și aveţi în vedere actualizarea permanentă a acestuia. Există aplicaţii antivirus care verifică și validează securitatea unei conexiuni online sau care dispun de baze de date privind reputaţia unei pagini web – acestea scad semnificativ șansele să vă conectaţi la un site web fals – inclusiv pe terminale de tip smartphone
 • evitaţi instalarea de aplicaţii ale căror funcţii nu le cunoașteţi în totalitate pe terminalul mobil utilizat la plăţi electronice – acestea pot avea funcţii ascunse destinate furtului de date financiare
 • nu folosiţi aplicaţii de mobile banking pe terminale mobile modificate neautorizat (ex: jailbreaking) și pe care aţi instalat aplicaţii din magazine virtuale neoficiale
 • nu deschideţi atașamente trimise prin mail de la persoane necunoscute și în niciun caz nu introduceţi în formulare primite prin email datele financiare – băncile nu solicită așa ceva
 • nu vă conectaţi la magazine virtuale sau la site-ul băncii dumneavoastră utilizând link-uri primite prin email sau mesaje electronice de orice fel
 • introduceţi manual adresele web ale site-urilor pe care vă conectaţi în vederea derulării de operaţiuni financiare
 • nu utilizaţi parole unice și nu le stocaţi în fișiere neprotejate pe telefonul sau computerul dumneavoastră
 • deși este un sfat greu de pus în practică – nu este indicat să efectuaţi plăţi online prin utilizarea acelorași terminale electronice pe care le utilizaţi pentru entertainment (gaming, vizionare de conţinut multimedia online etc.)

3. Securitatea social media

Deși majoritatea utilizatorilor de Internet utilizează platforme sociale – Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram etc. – foarte puţini dintre utilizatori sunt conștienţi în raport cu riscurile cu care se pot confrunta pe aceste platforme.

Pentru cei care sunt interesaţi de securitatea personală, este necesară conștientizarea a cel puţin două categorii de riscuri:

 • riscul expunerii involuntare de date cu caracter personal sau de astfel de informaţii despre propria persoană, familie, patrimoniul personal – care pot fi folosite împotriva dumneavoastră în diferite scheme infracţionale de către infractori (nu numai de către cei cibernetici)
 • riscul utilizării platformelor de social media pentru distribuţia de aplicaţii de tip malware destinate extragerii neautorizate de date de pe terminalele dumneavoastră sau chiar distrugerii/afectării disponibilităţii acestora

Având în vedere aceste categorii mari de riscuri, ţineţi cont de următoarele sfaturi:

 • informaţi-vă cu atenţie care sunt setările cele mai potrivite pentru profilul creat în cadrul unei reţele sociale, asfel încât să cunoașteţi cu exactitate ce date pot fi vizualizate despre dumneavoastră online de către oricine și de către prietenii/conexiunile dumneavoastră virtuale
 • nu postaţi conţinut care vă poate afecta intimitatea sau informaţii detaliate despre patrimoniul dumneavoastră și activităţile/locaţiile la care sunteţi prezenţi fizic – pot fi utlizate de infractori ca instrumente eficiente pentru planificarea unor jafuri asupra locuinţei dumneavoastră
 • nu deschideţi linkuri primite prin intermediul reţelelor sociale sau conţinut venit de la persoane necunoscute – pot fi vectori de distribuţie a unor viruși periculoși
 • nu introduceţi datele de conectare la reţelele sociale pe care le utilizaţi pe formulare primite prin mail sau alte tipuri de mesagerie online – introduceţi adresele web și parolele manual
 • nu folosiţi aceeași parolă pentru mai multe platforme sociale, mail, plăţi online etc. – compromiterea unei astfel de resurse poate duce la compromiterea întregii dumneavoastră vieţi virtuale
 • nu vă conectaţi online cu necunoscuţi, dacă nu doriţi ca aceștia să acceseze secţiunea privată a profilului dumneavoastră
 • educaţi-vă și controlaţi copiii la utilizarea reţelelor sociale pentru a nu vă expune involuntar la fraude și pentru a evita expunerea psihologică a acestuia în faţa conţinutului periculos și inclusiv protejarea fizică a acestuia
 • evitarea întâlnirilor cu necunoscuţi în lumea reală.

4. Securitatea terminalelor mobile

În ultima perioadă sunt disponibile online o serie de date despre riscuri privind utilizare telefoanelor mobile inteligente, insă de multe ori acestea sunt prea tehnice și nu oferă o imagine simplă, necesară utilizatorului normal. Cu riscul de a plictisi utilizatorii experimentaţi o să încercăm să descriem problema în limbaj cât mai comun.

În primul rând terminalele mobile inteligente nu mai sunt doar telefoane mobile, ci sunt sisteme de calcul complexe, cu componente similare oricărui sistem informatic de tip desktop PC sau laptop/notebook, sens în care, din punct de vedere al securităţii, ar trebui tratate similar. Mai mult, componenta de mobilitate și conectivitate permanentă vine cu riscuri suplimentare la adresa securităţii individului sau a afacerilor. Spre exemplificare, dacă ne imaginăm lumea spionajului clasic cu 10-15 ani în urmă, pentru a putea urmări o persoană permanent, a putea asculta convorbirile ambientale la orice moment, a putea vedea imagini din locul în care se află la orice oră, a știi ce și cu cine comunică permanent – erau activităţi care presupuneau eforturi logistice semnificative și resurse tehnologice și umane importante. Astăzi, un terminal mobil oferă toate aceste facilităţi în timp real pe scară largă, evident nu numai serviciilor de informaţii despre care presupunem că ar trebui să aibă un scop legitim să ne urmărească, ci oricăror persoane care dispun de resurse și cunoștinţe minimale, precum și de un motiv să ne invadeze viaţa personală.

Trebuie să fiţi conștienţi că terminalul mobil inteligent pe care il deţineţi dispune de o cameră video performantă și un microfon de calitate, un dispozitiv GPS destul de precis – precum și de conectivitate permanentă la Internet – făcând din acesta mijlocul perfect de spionaj.

Ce trebuie să faceţi pentru a vă proteja cât mai bine viaţa intimă, finanţele, familia sau afacerea? Iată câteva sfaturi simple care vă pot ţine departe de o mare parte din necazurile pe care vi le-ar putea provoca utilizarea tehnologiei fără limite:

 • nu folosiţi telefoane mobile modificate pentru a putea instala aplicaţii din magazine virtuale neoficiale (ex prin procedeul numit jailbreak)
 • citiţi condiţiile legale de utilizare a aplicaţiilor pe care le instalaţi care rulează pe ecran înainte de a da acceptul pentru instalare – o mare parte a aplicaţiilor solicită acces la date de trafic, agenda telefonică, date de localizare, microfon, camera video, pozele stocate local etc. – apreciaţi singuri dacă aplicaţia pe care o instalaţi necesită acces la aceste date pentru a funcţiona pe terminalul dumneavoastră
 • nu instalaţi aplicaţii ale căror funcţii nu sunt descrise în totalitate și informaţi-vă online cu privire la acestea – despre majoritatea aplicaţiilor populare există o multitudine de date online
 • instalaţi un antivirus performant pe terminal – recomandăm aplicaţiile antivirus care verifică și aplicaţiile mobile și dispun inclusiv de „liste negre” cu aplicaţii nelegitime
 • protejaţi terminalul cu parole puternice (cât mai multe caractere de mai multe tipuri – cifre, litere, simboluri)
 • nu stocaţi parolele neprotejat în memoria terminalului
 • anumite tipuri de telefoane mobile dispun de facilităţi de criptare a datelor stocate – această facilitate asigură un grad ridicat de securitate în caz de pierdere sau accesare neautorizată a terminalului
 • nu lăsaţi telefonul nesupravegheat în locuri în care acesta poate fi accesat de persoane străine – în mai puţin de un minut pe telefonul dumneavoastră poate fi instalată o aplicaţie cu funcţii spion, ascunse total utilizatorului legitim
 • nu deschideţi linkuri primite pe sms sau prin alte metode de mesagerie (WhatsApp, WeChat, Telegram, Facebook Messenger, Hangouts etc.) sau fișiere primite prin aceleași mijloace de la persoane necunoscute și verificaţi-le și pe cele primite de la cei din agenda telefonică
 • nu accesaţi pagini web cu șanse mari de distribuţie de malware de pe terminalul mobil
 • nu menţineţi conectivitatea WiFi sau Bluetooth deschise dacă nu le utilizaţi
 • nu folosiţi aplicaţii de tip mobile banking pe telefoane utilizate de regula pentru entertainment (instalarea/dezinstalarea frecventă de jocuri online fără a verifica sursele de instalare)
 • verificaţi periodic prin intermediul facilităţilor de cost control dacă aveţi de plată sume mai mari decât pentru serviciile utilizate – se pot datora unei aplicaţii instalate ilegitim care accesează netransparent servicii cu suprataxă
 • nu duceţi telefonul la service-uri neautorizate
 • stabiliţi politici clare de utilizare a terminalelor mobile personale în reţeaua firmei – fără prezenţa unor măsuri de securitate suplimentare în cadrul instrastructurii informatice a firmei introducerea necontrolată de către angajaţi a terminalelor personale în reţeaua firmei poate genera riscuri majore la adresa securităţii acesteia
 • când situaţia vă permite și dacă nu aveţi nevoie de conectivitate permanentă – întrerupeţi conexiunea la Internet când aceasta nu este necesară – sau folosiţi setările care permit accesul permanent la Internet numai anumitor aplicaţii, în funcţie de nevoile dumneavoastră de comunicare
 • mergeţi cu terminalul la service în condiţiile în care acumulatorii încep să se consume mai repede decât de obicei – dacă acumulatorul este în stare bună, este posibil ca terminalul să fie infectat cu o aplicaţie malware periculoasă pentru intimitatea dumneavoastră.