De ce să îţi pierzi timpul piratând o companie pentru datele personale...

De ce să îţi pierzi timpul piratând o companie pentru datele personale ale clienţilor săi, atunci când le poţi colecta direct din locuinţele inteligente ale acestora?

465
Bruno Napoli

Autor: Bruno Napoli

Din fericire lumea antreprenorilor poate conta pe o mulțime de experți și consultanți pentru asigurarea securității infrastructurii și a sistemelor sale împotriva unui atac cibernetic, care ar colecta, de exemplu, datele private ale clientului. Dar, o dată cu goană nebună a consumatorului individual după casa inteligentă, ar putea deveni mai ușoară colectarea datelor direct de la însuși clientul.

În următorii 5 ani consumatorii vor fi cheltui miliarde de dolari în domeniul IoT. Studiile prevăd că, până în 2022, toate gospodăriile vor avea probabil mai mult de o sută de obiecte conectate.

Producătorii și furnizorii de servicii au astfel de împărţit o plăcintă incredibilă. Credeţi-mă, industria produselor electronice de consum va deveni foarte creativă. Ca urmare a marketing-ului agresiv și al supremaţiei industriale a celor patru lideri: Google, Amazon, Facebook și Apple (pe scurt GAFA) acum oricine poate să își transforme locuinţa într-o casă inteligentă cu doar câteva sute de dolari. Acest buget este deja în descreștere de la lună la lună pe măsură ce diverse obiecte sunt produse în masă de companii precum Baidu, Alibaba, Tencent și Xiaomi (cunoscut în China ca BATX), devenind și mai ușor de distribuit.

Ești prins în joc la început de asistentul vocal care costă doar 49 de dolari și îţi poate spune cum e vremea dar poate și comanda o pizza.

Apoi, încet, încet adaugi în casă pe de o parte o cameră Wi-Fi, pe de altă parte un sistem inteligent de închidere a ușii și continui cu un bec conectat și cu o boxă wireless.
Fără să îţi dai seama și fără să cheltui o avere, casa ta a devenit una inteligentă, știe totul despre tine iar tu o poţi controla deSocial Media and OSs la distanţă. După ce ai făcut cu succes acești primi pași simpli, vei dori în mod insistent să încerci toate produsele și serviciile inteligente care există în domeniu. În doar câteva luni casa ta va avea mai multe obiecte conectate decât o companie de mici dimensiuni! Această junglă neîmblânzită de IoT folosește toate protocoalele posibile, toate porturile TCPIP și API, toate semnalele și frecvenţele radio și este conectată la Wifi-ul familiei, iar parola universal valabilă este numărul de telefon mobil al soţiei.

IoT și Casa Inteligentă sunt atât de la modă încât în următoarele luni niciun constructor sau dezvoltator imobiliar nu va mai fi credibil dacă nu va fi capabil să pună la dispoziţie o casă sau un apartament cu un logo de tipul „Ceva Inteligent, cu acces WiFi, compatibil Amazon” , nemaicontând ce înseamnă acest lucru, ce înteleg oamenii că ar fi sau ce fel de produse vor fi instalate și, cel mai important CUM vor fi instalate și întreţinute. Când vei completa un formular cu ce îţi dorești să aibă viitoarea casă, vei bifa opţiunile Google, Amazon sau Apple. Într-un final cuvântul „inteligent” nu va mai fi folosit și locuinţa va redeveni simplu doar acasă. Nu suntem aici să dezbatem dacă Smart Home este un concept bun sau rău. Acesta va ajunge în toate locuinţele așa cum a ajuns și electricitatea acum un secol. Este inevitabil și trebuie să ne obișnuim cu ideea.

Home Smart Home
Home Smart Home

Consecinţa directă a acestei transformări digitale este aceeași pentru lumea consumatorilor ca și în lumea întreprinderilor. Cu cât suntem mai conectaţi, cu atât suntem mai vulnerabili. Locuim în case care se pot întoarce literalmente împotriva noastră, fie prin programarea defectuoasă a sistemului de automatizare a locuinţei, probleme de compatibilitate între dispozitive, fie pur și simplu pentru că a fost piratată. Și apoi, odată ce casa noastră va fi transformată într-o himeră inteligentă, cele mai sumbre scenarii vor deveni realitate. Produse precum Fing sau competitori de ai săi există pentru a ajuta consumatorii să controleze și să-și protejeze reţeaua, dar, din nefericire, nu sunt încă suficient de bine dezvoltate.

Consumatorii sunt deja o țintă mult mai ușoară decât orice companie pentru colectarea datelor sau pentru a face rău altor persoane, ei reprezintă cu siguranță călcâiul lui Ahile al securității lumii cibernetice. Toate eforturile și banii investiţi în securizarea infrastructurii unei companii pentru a proteja datele clientului ar putea fi distruse peste noapte, când următorul atac cibernetic masiv se va folosi ca de un cal troian de breșa de securitate pe care o reprezintă o jucărie conectată de tip spinner în valoare de 5 dolari dorită de fiecare copil din lume. Ultimul atac masiv digital DDOS utilizând o cameră IP ne dovedește că hackerii știu cum să exploateze produsele de consum. Aceasta a fost doar încălzirea.

Consumatorii nu au o strategie reală de securitate, nu îl au pe tipul de la IT care să le spună ce să facă și n-au nici bune practici deja cunoscute. Ei doresc doar ca lucrurile să funcţioneze, să scape de parole și să se distreze. Și cum producătorii din zona de consumer doresc doar să-și vândă lucrurile și să nu creeze absolut nici un stres care ar putea opri procesul de cumpărare, ei nu vor pune accentul pe securitate și vor lăsa toate responsabilităţile pentru securitate fie pentru cel care instalează obiectele, fie pentru însuși utilizatorul final. Aș dori să subliniez aici faptul că multe obiecte IoT vor fi folosite în domeniul sănătaţii, ajutând oamenii să stea acasă în loc să meargă la spital. În acest caz, nivelul de securitate al reţelei de acasă ar trebui să fie critic. Cine îi va ajuta?

How Smart Homes Get Hacked
How Smart Homes Get Hacked

Ca expert în domeniul Smart Home de 25 de ani, am văzut cum această industrie a apărut și a devenit în întregime dependentă de infrastructura reţelei locale și de Internet. De asemenea, am văzut instalatori profesioniști în domeniul automatizării locuinţei care se ocupă de gestionarea și securizarea unei reţele deoarece aceasta nu este o abilitate care se poate obţine vizionând un tutorial pe YouTube în timpul unei pauze de prânz.

Urmăriţi ultimul podcast înregistrat pe 11 iulie 2018 de AV Nation TV (https://avnation.tv/podcast/resiweek- 127-cyber-security-rmr/) , unul dintre cei mai importanţi producători profesioniști de podcasturi pentru utilizatorii de produse electronice. Vă puteţi imagina că primele 10 minute ale podcast-ului sunt utilizate pentru a discuta despre „Schimbarea parolei implicite”?

În ziua de azi, instalatorii profesioniști de soluţii de automatizare a locuinţei sunt foștii tipi care instalau sisteme audio / video și de home cinema, instalatori de sisteme de tip CCTV /alarme sau electricieni, deci sunt departe de avea abilităţi tehnice de reţea. Și chiar dacă ar dori să colaboreze cu o companie locală de IT pentru a crea și menţine reţeaua clienţilor, preţurile sunt de obicei prea mari pentru piaţa rezidenţială, deoarece sunt adaptate nevoilor unei companii. Pe scurt, lumea companiilor a construit ziduri de protecţie doar pentru o jumătate din castel.

Dystopian Technology
Dystopian Technology

Trecând peste furtul de date personale, hacking-ul unei case inteligente poate fi de-a dreptul mortal. Să încercăm să enumerăm riscurile introduse de o Smart Home, dacă cineva o piratează. Reţineţi că această listă se referă doar la dispozitivele inteligente de astăzi. Dar încercaţi să vă imaginaţi natura exponenţială a acestui concept, ce se va întâmpla în câteva luni… câţiva ani… cine știe ce alte dispozitive inteligente incredibile vor fi create.

 • ► Piratarea setărilor sistemului de încălzire, ventilaţie și aer condiţionat astfel încât să aibă posibilitatea de autodistrugere;
 • ► Piratarea setărilor sistemului de irigare a grădinii cu posibilitatea de a suferi distrugeri din cauza apei;
 • ► Dezactivarea sau schimbarea setărilor detectoarelor inteligente (alarma, fum, inundaţie);
 • ► Deblocarea tuturor ușilor, dezactivarea alarmei și închiderea sistemului CCTV;
 • ► Se poate comanda căzii de baie să inunde casa în timp ce proprietarul este în vacanţă;
 • ► Se poate dezactiva sistemul de securitate al boiler- ului astfel încât apa să fie fiartă până când boiler-ul explodează;
 • ► Pornirea tuturor aparatelor casnice de încălzire a casei în timpul unei veri călduroase, inclusiv a șemineului pe bază de etanol și închiderea întregului sistem de ventilaţie;
 • ► Odată ce poate fi accesată reţeaua locală, este posibil să fie înlocuit firm- ware-ul oricărui dispozitiv cu unul personalizat, ceea ce poate duce la controlul complet al acelui dispozitiv și dezactivarea sistemului intern de protecţie.

Există o mare provocare pentru industria de securitate cibernetică profesională din lumea companiilor pentru a ajuta consumatorii. Și acolo unde există provocări, există multe oportunităţi de afaceri de a inova la nivelul produselor și serviciilor. Este o chestiune de echilibru și de bun simţ, atât întreprinderile, cât și consumatorii ar trebui să aibă același nivel de securitate. Se poate începe prin crearea de lucrări și studii cu bune practici, crearea de certificări și mărci de calitate pentru instalatorii profesioniști din domeniu și, probabil, cea mai mare oportunitate a tuturor ar fi înfiinţarea de companii IT dedicate consumatorilor cu scopul de a crea, asigura, gestiona și menţine reţelele „smart” ale acestora.

Practic un om obișnuit care dorește să își instaleze singur sistemul de Smart Home va trebui să îl și întreţină, exact la fel cum face un director IT într-o mica firmă, respectiv trebuie să:

 • ► verifice și actualizeze constant firmware-ul / sistemul de operare al sistemului de automatizare de acasă, al tuturor aplicaţiilor mobile și al obiectelor conectate;
 • ► testeze toate caracteristicile noi, precum și să se asigure că toate aceste dispozitive frumoase continuă să funcţioneze bine după ce au fost actualizate.
 • ► auditeze și protejeze reţeaua locală și să modifice periodic parolele atât ale conexiunii Wi-Fi cât și ale aplicaţiilor și serviciilor.
 • ► și, în final, din moment ce durata de viaţă a unei case ar trebui să fie de câteva decenii, în orice caz mult mai lungă decât cea obișnuită a produselor tehnologice, va fi necesar să se asigure că toate componentele instalate sunt întotdeauna actualizate și menţinute de producători. Apropo, ce ar trebui să facă un om obișnuit atunci când va descoperi că un produs IoT nu mai există în oferta producătorului, ceea ce înseamnă că, chiar dacă într-o zi se va descoperi o breșă de securitate pe acest dispozitiv, nu va mai exista nicio actualizare. Va trebui oare să schimbăm componentele IoT la fiecare 4 sau 5 ani pentru a beneficia de noi caracteristici și protecţii în domeniul securităţii cibernetice? După cum puteţi vedea, există o mulţime de provocări pentru un utilizator final care ar dori de fapt doar să se uite la „Urzeala Tronurilor”!

Nu sunt un expert în Cyber Security și sunt sigur că cititorii au o idee despre ce să facă pentru a securiza o casă inteligentă și pentru a propune un serviciu pentru lumea consumatorilor obișnuiţi. Reţineţi că este vorba însa de mediul rezidenţial, astfel că produsul / serviciul ar trebui să fie disponibil non-stop și foarte prietenos.

Provocarea pentru instalatorii profesioniști din domeniul automatizării locuinţei va fi mai mult sau mai puţin aceeași cu cea a unui utilizator final cu mai multe responsabilităţi.

 • ► În primul rând, ca profesioniști, ei au datoria legală de a informa în mod clar utilizatorii finali cu privire la problemele descrise mai sus în ceea ce privește monitorizarea, actualizarea, modernizarea și întreţinerea unei case conectate.
 • ► În același timp, instalatorii profesioniști trebuie să aibă contracte prin care oferă toate aceste servicii. Astăzi, 99,99% din profesioniștii AV și Home Automation din lume nu propun niciun contract de service sau întreţinere utilizatorilor finali. Ei fac treaba, instalează o reţea locală și pleacă (atâta timp cât funcţionează…).
 • ► Deoarece vorbim de siguranţa oamenilor, este foarte probabil ca aceștia să aibă nevoie de noi certificări profesionale și de asigurare.
 • ► Provocarea finală este că vor avea nevoie de resurse umane pentru a executa aceste contracte de service și întreţinere. Nu există nici o îndoială că aceste contracte vor crea milioane de ore de lucru care vor deschide ochii unor antreprenori capabili să profite de oportunitatea de a crea companii dedicate acestor servicii.

La nivelul dezvoltatorilor imobiliari va trebui înfiinţat un departament «Smart Home», acesta va trebui la rândul lui să aibă persoane competente pentru a alege produse care să poată fi integrate la scară foarte largă, precum și pentru a negocia parteneriate avantajoase și acorduri cu companiile de service pentru a menţine o colaborare bună între GAFA, partenerii industriali și administraţia locală. Se cere cam mult unui constructor care, de obicei, nu pune piciorul într-un șantier de construcţii decât după finalizare.

Ultima provocare va fi pentru asiguratorii de locuinţe, care cu siguranţă nu ne vor permite să ne transformăm casele în niște himere inteligente fără să își expună poziţia. Acum suntem capabili să controlam de la distanţă deschiderea tuturor ușilor și ferestrelor, totodată controlăm de la distanţă însă și dizpozitive care pot provoca daune grave, cum ar fi boilerele pe gaz, șeminele cu bioetanol, robinetul cu apă automată… Cum și detectoarele inteligente de fum, cele de scurgeri de apă dar și sistemele de alarmă sunt toate conectate în reţeaua noastră locală, și ele pot fi piratate și transformate în boţi. Mai jos sunt câteva provocări la care companiile de asigurări trebuie să răspundă cu privire la o locuinţă inteligentă în contextul întrebărilor pe care un asigurat le-ar putea pune:

 • ► Vreau să știu care sunt recomandările dvs. și ce exemple de bune practici aveţi, astfel încât să nu-mi poţi spune în viitor că nu îmi vei plăti asigurarea pentru că locuinţa mea inteligentă nu a fost suficient de securizată și pentru că nu am urmat cele mai bune practici utilizate în industrie sau pentru că sistemul nu a fost instalat și / sau nu a fost întreţinut de un specialist calificat.
 • ► Apropo, despre ce industrie, specialist, calificări și bune practici vorbim? Este vorba despre un specialist IT? Un electrician?
 • ► Veţi semna un document pentru a confirma faptul că politica mea de asigurare actuală va avea acoperirea obișnuită, indiferent de modificările din locuinţă?
 • ► Veţi stabili, la un moment dat, anumite limite cu privire la ceea ce putem face într-o locuinţă inteligentă?
 • ► Cât de complexă ar trebui să fie parola mea pentru Wi-Fi, pe toate dispozitivele mele inteligente și de câte ori ar trebui să o schimb pe an?
 • ► Pot să utilizez în continuare dispozitive conectate care nu mai există la producător, ceea ce înseamnă că, chiar dacă au descoperit o breșă majoră de securitate, nu va exista niciodată o actualizare a firmware-ului?
 • ► Îmi puteţi da o listă de dispozitive conectate interzise pe care nu le pot folosi în casa mea pentru că sunt prea vulnerabile?
 • ► Dacă există disponibilă o nouă actualizare a firmware- ului pentru rezolvarea unei probleme importantă de secu- ritate a căzii mele sau a termostatului inteligent al boiler-u- lui, cât de repede trebuie să-l realizez actualizarea? Și dacă problema apare înainte de actualizare, mai sunt asigurat?
 • ► Ce se întâmplă dacă există o breșă de securitate la nivelul instalatorului profesionist? Acesta are toate infor- maţiile mele, datele de conectare și parolele. Asigurarea lui îl acoperă pentru asta?

Pentru moment, niciuna dintre companiile de asigurări existente nu este gata să răspundă la aceste întrebări.

Insurer - Smart Home Solution
Insurer – Smart Home Solution

De fapt, așa cum automobilele autonome vor avea nevoie de un tip complet nou de poliţe de asigurare concepute în colaborare cu industria auto, o casă inteligentă – va avea nevoie, de asemenea, de un tip complet nou de poliţă de asigurare. Asiguraţi-vă că într-o zi asigurătorii de locuinţe vor cere industriei AV și Smart Home să proiecteze anumite certificări Smart Home și contracte de întreţinere pentru a evita sau a reduce la minimum toate riscurile, deoarece în cele din urmă companiile de asigurări vor fi cele care vor plăti atunci când există daune.

În concluzie, sunt multe de discutat și o mulţime de oportunităţi. Ţineţi-mă la curent cu părerile dvs cu privire la acest articol. Pentru a afla mai multe despre industria Smart Home mă găsiţi pe Medium, LinkedIn & Twitter.