De la eBusiness la Security Everywhere – Cisco un pionier al economiei...

De la eBusiness la Security Everywhere – Cisco un pionier al economiei digitale

880
Dorin-Pena
Dorin Pena, director general Cisco Romania

autor: Radu Crahmaliuc

Cu ocazia lansării unor noi produse și soluții din cadrul strategiei „Security Everywhere”, am avut ocazia să discutăm cu Dorin Pena, director general Cisco Romania, despre poziționarea companiei în procesul de transformare digitală, precum și despre strategia Cisco de a oferi soluții de securitate pentru orice punct al rețelei.

Cybersecurity: Recent Cisco a anunțat noi soluții în cadrul strategiei „Security Eveywhere”. Ce detalii ne puteți furniza despre conceptul acestei strategii?

Dorin Pena: Suntem într-o perioadă dinamică pentru piaţa de produse de securitate; ameninţările informatice devin tot mai sofisticate, iar aria de dispozitive și platforme afectate se extinde, pe fondul utilizării unui număr tot mai mare de dispozitive mobile, conectate în Cloud, precum și IoT (Internet of Things). În același timp, companiile folosesc o gamă complexă de soluţii punctuale, care, din design, nu sunt interoperabile. Din acest motiv, echipele de securitate au vizibilitate redusă asupra potenţialelor ameninţări și compromisuri la nivelul reţelelor lor. Cisco abordează piaţa de soluţii pentru asigurarea securităţii de reţea ca orice altă arhitectură, prin integrarea soluţiilor de securitate la nivelul întregii infrastructuri de reţea – inclusiv routere, switch-uri și centre de date – evitând eventuale vulnerabilităţi în faţa unui atac și reducând De la eBusiness la Security Everywhere – Cisco un pionier al economiei digitale semnificativ timpul de detecţie și de remediere. Strategia noastră Security Everywhere se dezvoltă continuu și oferă cele mai inovative soluţii, inclusiv pentru Cloud, reţea și endpoints, precum și un serviciu de înţelegere a ameninţărilor.

Cybersecurity: Care sunt soluțiile disponibile în acest moment și roadmap-ul lansărilor viitoare?

Dorin Pena: Soluţiile de securitate de la Cisco includ produse și servicii concepute să asigure securitatea la nivelul întregii infrastructuri de reţea: înainte ca atacul cibernetic să aibă loc, în timp ce acesta se întâmplă, precum și ulterior.

Portofoliul de servicii de securitate de la Cisco include:

  • Servicii de consultanță privind securitatea – Evaluarea potenţialelor ameninţări la adresa clienţilor noștri, proiectarea și dezvoltarea strategiei de securitate pentru aceștia
  • Servicii integrate – Cu ajutorul cărora clienţii sunt sprijiniţi să integreze produsele lor de securitate, migrarea de la alte soluţii, inclusiv soluţiile existente, și optimizarea tehnologiilor de securitate existente pentru a maximiza eficienţa de securitate
  • Managed Services – Clienţilor le sunt oferite cele mai bune soluţii de suport, găzduire și gestionare a politicii de securitate.

Portofoliul nostru de tehnologii de securitate include firewall-uri, reţele virtuale private (VPN), Unified Threat Management, servicii de acces securizat și de identitate, soluţii de securitate Web și E-mail, sisteme de prevenire a atacurilor, protecţie anti-malware avansată, analiză a comportamentului în reţea, și multe altele. De asemenea, recent am adăugat câteva achiziţii, incluzând Sourcefire, openDNS, Lancope și multe altele.

Cybersecurity: Sistemele cu extindere regională pot utiliza soluții de analiză sau procesare la capetele rețelei, folosind sisteme FOG Computing, un concept pentru care Cisco a dezvoltat un pachet dedicat de soluții. Care sunt cele mai noi componente ale soluțiilor de tip FOG din portofoliul Cisco?

Dorin Pena: Cu interfeţe de programare a aplicaţiilor (API-uri) deschise, servicii de bază și o interfaţă cadru, pentru a proiecta, dezvolta și implementa propriile aplicaţii, Cisco oferă suport pentru aplicaţii IoT din Cloud până în FOG.

Componentele cheie în infrastructura Cisco FOG:

  • Conectivitate în reţea
  • Securitate cibernetică și fizică pentru a crește protecţia bunurilor fizice și digitale
  • Dezvoltare și hosting pentru aplicaţii de la marginea reţelei și până în cloud
  • Analiză de date
  • Management și automatizare

Cybersecurity: Tranziția către economia digitală a produs o serie de mutații la nivelul structurilor organizaționale și a modelelor de business. În ce stadiu se află Cisco în procesul intern de transformare digitală a companiei?

Dorin Pena: Transformarea digitală nu se rezumă la automatizarea fluxurilor de lucru existente sau la introducerea unor instrumente noi și tehnologii care să înlocuiască procesele tradiţionale. Companiile digitale lideri de piaţă conectează toate aspectele afacerilor lor – de la software, la servicii, și toate procesele incluse – într-un mod sincronizat și agil. Astfel, transformarea digitală presupune crearea unui ciclu continuu de soluţii inovative în portofoliul de produse și în modul de operare. Clienţii noștri ne întreabă tot timpul despre transformare în business și reinventare pe o scară complet diferită decât chiar în epoca Internetului. Discuţiile sunt despre provocări și oportunităţi în business, iar tehnologia este elementul cheie. Pentru companiile care văd potenţialul, dar și riscurile unei lumi tehnologizate, modul în care se întâlnesc strategiile lor de afaceri și tehnologia dintr-o industrie este acum punctul cheie. La Cisco, încearcăm să avansăm cât de repede pentru ca mai întâi noi să beneficiem de transformarea digitală în interiorul companiei. În anii 90, Cisco era pionier în e-business; acum, ne asumăm o provocare similară, alături de partenerii și clienţii noștri.