Editorial – Cybersecurity Trends Editorial – Cybersecurity Trends

Editorial – Cybersecurity Trends Editorial – Cybersecurity Trends

377

Coperta acestui număr conţine fotografia unui telefon Nokia fabricat exact acum 20 de ani, cu tehnologia 2G, ultima de dinainte de „revoluţia 3G”, cea care ne-a adus internetul pe micile ecrane ale telefoanelor noastre mobile. Dar această „revoluţie”, care totuși a antrenat costuri mari și mergea destul de slab, nu a fost nimic în comparaţie cu ce ne așteaptă, adică trecerea la GA, care va multiplica de 30 de ori viteza datelor accesate sau transmise de pe un dispozitiv mobil.
Datele noastre, pentru care au fost create și implementate nu doar GDPR dar și o avalanșă de acte normative și regulamente de securitate, vor fi centrale într-un nou ecosistem unde nicio lege sau regulament nu ne poate fi de ajutor. Utilizatorul individual, singur, va folosi sau nu smartphone-ul său punând, sau nu, în

pericol întreaga societate în care evoluează: familie, prieteni, loc de muncă și așa mai departe.

De peste un an omul a depășit deja cu ușurinţă cantitatea de date citite, elaborate sau trimise pe dispozitivele sale „smart” faţă de datele folosite prin intermediul propriului laptop.

Dar un smartphone nu este un laptop. Este o verigă extraordinar de slabă, nesigură și ne-securizabilă, pusă în mâinile noastre. Mai bine spus, pusă în buzunarele noastre pentru a ne monitoriza toată viaţă, în primul rând de către GAFAM, în cazul în care nu am setat la maxim parametrii de confidenţialitate și am ales să nu avem instalat niciun app în plus faţă de cele care ne sunt impuse de către producător.

În aceste vremuri apar cam 400 de aplicaţii pe zi, unele reale iar altele criminale care le imită pe cele reale. Nicio companie de antivirus nu va putea să fie atât de eficientă împotriva acestora din urmă, deoarece un app poate fi la fel de complicat ca și un întreg program software. Legăturile cu cloud-ul și cu alte instrumente, dar și blocajul lor vor deveni un fel de „ultimă linie de apărare înainte ca un malware încărcat pe un telefon să infecteze tot sistemul, de la laptop la cloud și la servere”.

Ce ne așteaptă este evident deja încă din 2017, când am avut de-a face cu malware-ul financiar „Cobalt/Carbanak”. Criminalii au datorat o mare parte din succesul lor si din miliardele de USD furate download-ului pe smartphone-uri a unui simplu joc, Jewels, în varianta sa falsificată. De la smartphone virusul a ajuns la servere, și astfel și-a făcut datoria.

Și mai periculoase sunt acele spywares sau aplicaţiile care activează și folosesc smartphone-ul dvs. prin buna voinţa a stăpânului lor, cum este camera video sau simplul microfon, deoarece sunt de ce în ce mai performante. Nu mai suprasolicită bateria, nu mai determină telefonul să aibă comportamente bizare, practic acestea nu se mai pot identifica la nivelul sistemelor prin niște anomalii funcţionale majore. În această perioadă istorică în care războiul economic este în vârful priorităţilor statelor dar și al companiilor private aceste unelte vor cunoaște o creștere exponenţială, mai ales în Europa, unde continuăm să avem întâlniri la vârf și meeting-uri strategice cu telefoanele și tabletele pe masă…

Ceea ce veţi face cu telefonul mobil (da, telefonul încă ar trebui să nu fie primul computer din viaţa noastră) vă va influenţa viitorul. În bine, dacă sunteţi precaut și folosiţi avantajele acestei acceleraţii exponenţiale a vitezei de transmitere, sau în rău, dacă descărcaţi orice, de oriunde…

Până atunci însă mai avem de sărbătorit un Crăciun și un început de an pe care eu și toată echipa de redacţie vi le dorim să le aveţi cât mai sănătoase și fericite!

Laurent Chrzanovski
Autor: Laurent Chrzanovski

BIO

Cu un doctorat în Arheologie Romană obținut la Universitatea din Lausanne, o diplomă de cercetare postdoctorală în istorie și sociologie la Academia Română, Filiala Cluj-Napoca și o abilitare UE în a coordona doctorate în istorie și științe conexe, Laurent Chrzanovski este co-director de doctorate la școala doctorală la Universitatea Lyon II Lumière și susține regulat cursuri post-doctorale în cadrul mai multor universități importante din UE; fiind de asemenea, profesor invitat la Universitățile din Fribourg, Geneva și Sibiu. Laurent Chrzanovski este autor/editor a 18 cărți și a peste o sută de articole științifice. În domeniul securității, este membru al „Roster of Experts” al ITU, membru al think-tank-ului „e-Health and Data Privacy” sub egida Senatului Italian, și manager al congresului anual „Cybersecurity in Romania. A macro-regional public-private dialogue platform”.