Etic sau fără scrupule, protejat sau vulnerabil: este alegerea Dvs.!

Etic sau fără scrupule, protejat sau vulnerabil: este alegerea Dvs.!

277

În această ediţie, cititorul va găsi două interviuri prestigioas e, cu profesorii Andreoli și Benanti. Acestea
abordează subiecte precum etica propriei noastre vieţi digitale și viitorul unei lumi din ce în ce mai automatizate. De asemenea, două articole interesante demonstrează neglijenţa de care dau dovadă la capitolul securitate cibernetică start-up-urile și întreprinderile mici și mijlocii – unde se vor regăsi locurile de muncă ale viitorului, la nivel continental. Este astfel esenţial ca aceste organizaţii să se protejeze cum trebuie.

Într-un registru paralel, textele partenerilor de la GCSEC evidenţiază fenomenul lipsei specialiștilor din cyber-securitate („skill shortage”), o alarmă trasă la nivelul întregii UE și o problema în care, paradoxal, România, cu numărul său de specialiști de anvergură mondială pro-capite, poate să joace un rol
crucial, chiar de actor major al continentului. Tema principală a acestei ediţii este situaţia securităţii cibernetice din institutiile românești. Avem onoarea de a oferi cititorului o serie de articole și interviuri exclusive care să-i permită să aprecieze că, în ceea ce privește abordările din domeniul securităţii cibernetice, Statul român se poate compara cu marile puteri ale Europei de Vest.

Pe de altă parte, trebuie să fim obiectivi și să să arătam și partea neagră de la nivel naţional, printr-un articol care cuprinde o simplă constatare făcută imediat după evenimentul nefericit al „atacurilor” din 21 iunie asupra spitalelor din ţară. Se demonstrează încă o dată că atâta vreme cât România nu scapă de licitaţiile trucate și de instrumentele IT inutile de la nivelul unor diferite administraţii, ţara noastră va rămâne la mila primului hacker venit. Europa a protejatului, Europa a vulnerabilului: institutii, firme și persoane fizice, este alegerea fiecăreia în care categorie va plasa viaţa privată și activitatea profesională!
Vă dorim lectură placută și, mai ales, vă dorim să petreceţi o vară frumoasă!

 

Autor: Laurent Chrzanovski

BIO

Cu un doctorat în Arheologie Romană obținut la Universitatea din Lausanne, o diplomă de cercetare postdoctorală în istorie și sociologie la Academia Română, Filiala Cluj-Napoca și o abilitare UE în a coordona doctorate în istorie și științe conexe, Laurent Chrzanovski este co-director de doctorate la școala doctorală la Universitatea Lyon II Lumière și susține regulat cursuri post-doctorale în cadrul mai multor universități importante din UE; fiind de asemenea, profesor invitat la Universitățile din Fribourg, Geneva și Sibiu. Laurent Chrzanovski este autor/editor a 18 cărți și a peste o sută de articole științifice. În domeniul securității, este membru al „Roster of Experts” al ITU, membru al think-tank-ului „e-Health and Data Privacy” sub egida Senatului Italian, și manager al congresului anual „Cybersecurity in Romania. A macro-regional publicprivate dialogue platform”.