Fraude cu carduri bancare

Fraude cu carduri bancare

2243
virgil_spiridon
 Adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române  Director al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) din Poliţia Română  Coordonator în cadrul proiectului european EMPACT/ EUROPOL, pe linia criminalității informatice (Fraude cu cărți de credit) http://www.politiaromana.ro; www.efrauda.ro

autor: Virgil Spiridon

Comerţul electronic si tranzactiile online au cunoscut o evoluţie fulminantă, vânzările la nivel global fiind estimate la 1,6 trilioane USD în anul 2015, cu aproape 21% mai mult decât anul trecut, conform studiului realizat de eMarketer (2014). În acest context, fraudele privind mijloacele de plată electronică reprezintă un nou orizont pentru crima organizată, care de-a lungul timpului a reușit să rafineze modurile de operare, crescând în mod exponenţial oportunităţile de fraudă în acest domeniu.

Activităţile infracţionale din domeniul fraudelor cu carduri bancare reprezintă un complex de activităţi care vizează în primul rând compromiterea și obţinerea, în mod fraudulos, a datelor informatice confidenţiale înscrise pe banda magnetică a cardurilor, iar în cele din urmă utilizarea acestor date la contrafacerea de cărţi de credit și retragerea frauduloasă de sume de bani din bancomate sau achiziţionarea de bunuri sau servicii în mediul online.

Fraudele privind mijloacele de plată electronică se pot realiza prin mai multe metode, și anume:

Skimming-ul – montarea de echipamente electronice artizanale (guri de bancomat/skimmer și sisteme miniaturale video) la bancomate (ATM-uri – Automatic Teller Machines), pompe de benzină, staţii de plată a taxelor de autostradă (Europa de vest), sau POS–uri (Point of Sales), cu scopul de a copia datele de pe banda magnetică a cardurilor și înregistrarea video a codurilor PIN;

Skimmerele sunt dispozitive de mici dimensiuni care sunt utilizate în scopul de a copia și a stoca sau a transmite datele de pe banda magnetică a cardului. O dată ce cardul este trecut prin dispozitivul de skimming, datele sunt copiate, iar codul PIN este înregistrat de regulă prin intermediul unor camere video instalate la ATM-uri sau POS-uri. Aceste date sunt ulterior utilizate pentru clonarea cardurilor bancare sau sunt vândute altor grupări organizate care le vor utiliza pentru retragerea de numerar sau achiziţionarea de bunuri, de regulă din străinătate.

Furtul cardului original și utilizare după caz (daca este cunoscut codul PIN) la retragerea de bani sau plăţi frauduloase online sau accesul fizic și copierea prin fotografiere sau înregistrare video a celor doua feţe ale cardului pe care se află datele acestuia;

Utilizare de echipamente electronice aparent legale (cititoare de carduri bancare /skimmere/”pisicuţe”) de către angajaţii unor companii/magazine unde plata produselor sau a serviciilor se face la POS.

De cele mai multe ori, deţinătorul cardului nu este conștient că datele au fost compromise până în momentul în care sesizează în extrasul de cont tranzacţiile neautorizate sau este informat de către un angajat al instituţiei bancare.

Introducerea tehnologiei EMV (cardurile cu CIP), în special în Europa, a determinat importante mutaţii în domeniul acestui gen de fraude deoarece acest tip de card nu poate fi contrafăcut.

Din motive comerciale, majoritatea instituţiilor bancare menţin în continuare cardurile cu bandă magnetică, astfel că în prezent există pe piaţă atât carduri cu CIP cât și cu bandă magnetică, fapt care permite în continuare copierea datelor existente pe bandă magnetică, contrafacerea cardurilor și efectuarea de tranzacţii frauduloase, însă acestea sunt posibile în zone din afara Europei, respectiv S.U.A., America de Sud, Asia de Sud-Est.

O alta metodă de fraudă cu carduri bancare, deși din punct de vedere al încadrării juridice nu se supune prevederilor legale referitoare la infracţiunile cu instrumente de plată eletronică, fiind practic un caz de furt, este metoda denumită generic „furculiţa” (reversal transaction). Astfel că prin utilizarea unui dispozitiv metalic, în urma efectuării unei tranzacţii la bancomat, se putea bloca suma în cauză în fanta unde se eliberează banii din ATM, după care era sustrasă, fără ca respectivul cont, atașat cardului, să fie debitat.

Prezenţa sumelor mari de bani în ATM-uri a atras dintotdeauna atenţia infractorilor care, dacă la început se orientau spre furtul fizic al bancomatului și apoi spre sustragerea banilor din interior, în prezent au reușit, prin utilizarea unor softuri dedicate de tip malware, să manipuleze sistemul informatic al bancomatului și să îl determine să elibereze sume de bani fără a se folosi instrumente de plată electronică.

Atacurile de tip phishing/spear-phishing, care în decursul timpului au cunoscut diverse forme de manifestare, de la atacurile ce imitau paginile web ale unor instituţii bancare/financiare, la atacuri ce imitau paginile unor branduri online renumite, toate având același scop, respectiv solicitarea de date personale ale posesorului de card (date de identitate, adrese de email, telefon, alte informaţii) dar și datele înscrise pe cele doua feţe ale cardurilor bancare, respectiv: numărul cardului, numele/prenumele posesorului, codul CVV și data expirării cardului. Important de menţionat este faptul că datele obţinute prin această metodă pot fi folosite în special la tranzacţiile online.

Phishing-ul este o activitate infracţională ce constă în obţinerea în mod neautorizat a unor date confidenţiale, folosind de regulă însemnele personale ale unei instituţii.

Spear-phishing-ul este o activitate de phishing ce vizează doar anumite persoane sau grupuri dintr-o organizaţie.

Astfel, prin mesaje email de tip spam, utilizatorul este îndrumat să acceseze un site care imită site-ul unei instituţii cunoscute și i se solicită sub diferite pretexte date de autentificare sau informaţiile cardurilor bancare. Odată ajunse în posesia infractorilor cibernetici, aceste date sunt utilizate în mod neautorizat pentru achiziţionarea online de bunuri și servicii (Card not present fraud).

Atacurile de tip malware – utilizarea de produse software de tipul malware, viruși, sau alte tipuri de softuri maliţioase, care duc la compromiterea sistemelor informatice sau a bazelor de date ce stochează sau manipulează datele cardurilor în procesul de acceptare/autorizare a plăţilor online.

Începând cu anul 2013, în străinătate au fost identificate primele ATM-uri infectate cu programe de tip malware în vederea efectuării de retrageri frauduloase. Trebuie menţionat că în acest caz nu se targetează contul unei persoane care utilizează ATM-ul, ci chiar ATM-ul în sine. Pentru infectarea cu malware a ATM-ului este necesar accesul fizic la portul USB al ATM-ului sau la sistemul de citire al mediilor optice (CD sau DVD). Malware-ul odată instalat va transmite un cod ce va accesa interfaţa utilizată pentru retragerile de numerar. Ca măsuri de prevenire, trebuie menţionat în primul rând că instituţiile financiare vor trebui să se asigure că software-ul ATM-ului beneficiază de toate update-urile și patch-urile necesare. De asemenea, trebuie impiedicat accesul fizic al persoanelor neautorizate la porturile USB și la sistemul de citire al mediilor optice precum și existenţa unor alarme și a unor parole de acces la sistemul de operare care să împiedice un eventual acces neautorizat.

Forumurile de carding/hacking reprezintă un spaţiu cibernetic care permite relaţionarea şi schimbul de informaţii, servicii şi produse, în mod anonim, între numeroși criminali cibernetici la nivel global. Această piaţă neagră permite accesul la o serie impresionantă de servicii destinate activităţii de hacking. Comunităţile online de acest tip au reguli foarte bine stabilite, accesul făcându-se de regulă pe bază de invitaţie din partea unui membru existent. Utilizatorii forumului sunt notificaţi în mod regulat să schimbe regulat parola de acces pe forum, pentru a împiedica astfel accesul unor persoane din afara comunităţii, iar în caz de nerespectare a acestei reguli, conturile vor fi în mod automat dezactivate. Plăţile pentru serviciile achiziţionate (servicii de tip VPN – Virtual Private Network, credenţialele unor carduri compromise, programe de tip malware, servicii de bulletproofhosting) se fac prin intermediul unei monede electronice, de regulă fiind vorba de Bitcoin sau de PerfectMoney.

Astfel, prin intermediul acestor comunităţi online având membri din toate colţurile lumii, chiar și persoanele fără cunoștinţe aprofundate în activităţi de hacking, pot intra în posesia know-how-ului și a unor date și servicii necesare în activităţi de phishing/ skimming/infectare cu malware a ATM-urilor sau a sistemelor informatice aparţinând instituţiilor financiare.