Internet of Things – cât suntem de expuși la ameninţări cibernetice?

Internet of Things – cât suntem de expuși la ameninţări cibernetice?

pierluigi

Pierluigi Paganini

Este Chief Information Security Officer la Bit4Id, companie lider în managementul identității, membru al ENISA (European Union Agency for Network and Information Security) Threat Land- scape Stakeholder Group, el este de asemenea Security Evangelist, Security Analyst și Freelance Writer.
Editor-in-Chief la „Cyber Defense Magazine”, Pierluigi este un expert în securitate cibernetică cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, este Certified Ethi-
cal Hacker la EC Council în Londra. Pasiunea pentru scris și credința fermă că securitatea se bazează pe împărtășirea de cunoștințe și pe conștientizare l-au de- terminat pe Pierluigi să înființeze blog-ul de securitate „Security Affairs” nominalizat recent ca Top National Security Resource pentru SUA. Pierluigi este membru al echipei „The Hacker News” și scrie pentru mai multe publicații importante din do- meniu, cum ar fi Cyber War Zone, ICTTF, Infosec Island, Infosec Institute, The Hacker News Magazine și pentru multe alte reviste de securitate. Autor al cărților „The Deep Dark Web” și „Digital Virtual Currency and Bitcoin”.

autor: Pierluigi Paganini

Introducere
Termenul „Internet of Things” este folosit pentru a desemna orice obiect care poate fi interconectat și identificat în mod unic prin utilizarea unor tehnologii diferite, cum ar fi: NFC, digital watermarking (filigran digital) și cod QR.

Nu este greu să ne imaginăm faptul că în viitorul apropiat fiecare individ va fi echipat cu o serie de dispozitive inteligente care vor schimba informaţii între ele și care vor colecta informaţii din mediul înconjurător. Oamenii ar putea fi conceptual asimilaţi unor clustere de date care trebuie protejate împotriva atacurilor cibernetice și împotriva incidentelor accidentale. În 2020 numărul de dispozitive IoT va fi de peste două ori mai mare decât numărul total de smartphone-uri, PC-uri, tablete, mașini interconectate și purtabile (wearable), așa cum se poate vedea și din imaginea alăturată.

Untitled
Figura 1 – Proliferarea Internet ofThings

Numărul de dispozitive interconectate crește rapid, experţii IT estimează că în 2020 vor exista aproape 50 de miliarde de obiecte inteligente online și că fiecare individ va utiliza în medie mai mult de 6 dispozitive. Paradigma Internet of Things va genera în 2019 o valoare adăugată economiei mondiale de $1,7 trillioane.
Tehnologiile și serviciile care ţin de Internet of Things au generat venituri globale de $4,8 trillioane în 2012 și vor ajunge la $8,9 trillioane în 2020, crescând cu o rată anuală (CAGR) de 7,9%.

Internet of Things este o paradigmă care schimbă abordarea tehnologiei, extinzând suprafaţa de atac. Dispozitivele IoT sunt deja peste tot și din acest motiv industria IT trebuie să ţină cont de problemele de securitate și confidenţialitate. Un studiu recent efectuat de către firma de securitate Veracode a scos în evidenţă faptul că dispozitivele IoT casnice expun utilizatorii la o gamă variată de ameninţări, incluzând furtul de date și sabotaje, iar proliferarea dispozitivelor IoT va avea o influenţă majoră asupra comportamentului uman.

Dispozitivele IoT vor influenţa deplasările indivizilor în zonele urbane pe baza parametrilor atmosferici sau pe baza gradului de congestie de trafic din anumite zone specifice.

Din păcate, în majoritatea cazurilor dispozitivelor IoT au o protecţie de securitate deficitară încă din faza de design, cea mai mare problemă fiind percepţia scăzută asupra ameninţărilor cibernetice.
Infractorii cibernetici, hackerii susţinuţi de state, hack-tiviștii și teroriștii cibernetici pot exploata defectele din arhitectura IoT și pot produce daune extinse în orice industrie. Specialiștii estimează că numărul atacurilor cibernetice împotriva obiectelor inteligente va crește rapid în anii care vor urma.

Dușmanii IoT – mijloace și motivații
Pentru a proteja dispozitivele IoT este important să identificăm principalii actori ai ameninţărilor și motivaţiile lor. Să începem cu analiza categoriilor atacurilor care ameninţă arhitecturile IoT. Din păcate există o mulţime de „băieţi răi” care ameninţă implementarea paradigmei, incluzând infractori cibernetici, entităţi guvernamentale și hackeri motivaţi politic.

Toţi acești actori sunt interesaţi în primul rând de cantităţile uriașe de date pe care le administrează dispozitivele IoT, dar nu putem subestima riscurile unor atacuri cibernetice pentru sabotaje.
Erorile de design în privinţa principiilor fundamentale a securizării IoT pot expune utilizatorii la sabotaje, atacuri ale hackerilor (de ex. atacuri man-in-the-middle (MITM), preluarea controlului asupra reţelei), furt de date și deturnarea funcţionalităţii produselor.

Infractorii cibernetici pot fi interesaţi să fure informaţii sensibile administrate de platformele IoT sau pot fi interesaţi să compromită obiectele inteligente și să le utilizeze în activităţi ilegale, cum ar fi derularea unor atacuri asupra unor terţe entităţi sau mineritul Bitcoin.

Firmele de securitate au depistat deja grupuri de infractori cibernetici care utilizează botneţi alcătuiţi din milioane de dispozitive IoT infectate care derulează atacuri cibernetice împotriva unor firme private.
În mod uzual, „băieţii răi” infectează sau compromit obiecte inteligente configurate necorespunzător, cum ar fi routere, dispozitive SOHO, SmartTV-uri și alte dispozitive IoT.

În mod similar agenţiile de Intelligence sunt interesate să exploateze dispozitivele inteligente pentru a derula campanii de spionaj la scară largă, care utilizează routere, console de jocuri și smartphone-uri pentru a spiona persoanele vizate. Teroriștii cibernetici și hack-tiviștii pot fi de asemenea interesaţi să compromită dispozitivele IoT pentru a fura informaţii sensibile sau pentru a provoca daune extinse.

Care sunt principalele ameninţări cibernetice pentru dispozitivele IoT?
Anul trecut specialiștii de la Symantec au publicat un studiu interesant despre principalele ameninţări cibernetice pentru IoT, grupându-le în următoarele categorii:

 • Denial of service – atacurile DDoS pot viza toate punctele unui scenariu de lucru determinând probleme serioase în reţeaua dispozitivelor inteligente și paralizând serviciul pe care acestea îl furnizează. Ţineţi cont că elementele aparţinând unei reţele IoT sunt ţinta atacurilor care interferează cu modul de operare și de comunicare între dispozitive.
 • Botneți și atacuri malware – Probabil că acesta este scenariul cel mai comun și mai periculos, dispozitivele IoT sunt compromise de atacatori care abuzează de resursele lor. În mod uzual atacatorii utilizează cod specializat care să compromită software-ul care rulează pe dispozitivele IoT. Codul maliţios poate fi utilizat pentru a infecta calculatoarele utilizate pentru controlul reţelei de dispozitive inteligente sau să compromită software-ul care rulează pe acestea. În cel de-al doilea scenariu atacatorii pot exploata prezenţa unor defecte în firmware-ul care rulează pe aceste dispozitive și să ruleze codul lor arbitrar care să deturneze componentele IoT spre o funcţionare neplanificată. În noiembrie 2013, experţii Symantec au descoperit un nou vierme Linux, Linux.Darlloz, proiectat în mod special să atace dispozitive IoT Intel x86 care rulează Linux. Atacatorii au compromis dispozitivele IoT pentru a construi un botnet care a fost utilizat pentru activităţi ilegale, incluzând trimiterea de Spam, generarea de mesaje SMS costisitoare sau derularea unor atacuri DDoS. O altă posibilitate pentru atacatori este exploatarea dispozitivelor configurate necorespunzător, de exemplu dacă știi setările de fabrică ale unui router este posibil să ai acces la consola sa de administrare și să modifici parametrii care îi controlează comportamentul.
 • Breșe de date – breșele de date reprezintă un alt risc serios în privinţa adoptării dispozitivelor IoT. Organizaţiile trebuie să conștientizeze potenţialul consecinţelor neplanificate ale situaţiilor de utilizare a IoT. Atacatorii pot spiona comunicaţiile dintre dispozitivele IoT și să colec teze informaţii despre serviciile pe care acestea le implementează. Datele accesate prin intermediul dispozitivelor IoT pot fi utilizate în scopuri de spionaj cibernetic sau de către o agenţie de Intelligence sau de către o companie privată în scopuri comerciale. Breșele de date reprezintă o ameninţare serioasă pentru organizaţiile sau persoanele care utilizează dispozitive inteligente.
 • Breșe accidentale – Managementul datelor într-o arhitecutură care include dispozitive IoT este un aspect critic. Informaţiile sensibile pot fi expuse nu numai într-un atac cibernetic, ci pot fi expuse sau pierdute și în mod accidental. Symantec dă ca exemplu transmiterea coordonatelor autoturismului unui CEO, dar realitatea este că din mediul de business se pot scurge informaţii mult mai sensibile.
 • Perimetre slăbite – lipsa măsurilor de siguranţă încă din faza de design poate cauza o slăbire a perimetrelor. Prin exploatarea unui defect în SmartTV-ul nostru atacatorul poate avea acces la reţeaua domestică și să dezactiveze orice sistem antifurt implementat pentru securitatea fizică.

OWASP Top 10 probleme de securitate pentru IoT
Open Web Application Security Project (OWASP) are ca scop primar diseminarea celor mai bune practici care să ducă la îmbunătăţirea securităţii software-ului. Este firesc să analizeze și cele mai importante 10 probleme de securitate pentru această paradigmă populară.
1. Interfeţe web nesigure
2. Autentificări/autorizări insuficiente
3. Servicii de reţea nesigure
4. Lipsa criptării la transportul de date
5. Probleme de confidenţialitate
6. Interfaţă cloud nesigură
7. Interfaţă mobile nesigură
8. Configurabilitate de securitate insuficientă
9. Software/firmware nesigur
10. Securitate fizică scăzută

 1. Interfață web nesigură:
  Aproape orice dispozitiv are implementat un web ser ver în scopuri de mentenanţă, dar în majoritatea cazurilor interfeţele serverului intern nu sunt securizate. Meca nismele slabe de autentificare, CSRF, XSS și injecţiile SQL sunt vulnerabilităţile cele mai comune care afectează serverele web.
 2. Autentificări/autorizări insuficiente:
  Experţii în securitate trebuie să verifice cu atenţie adoptarea unor parole puternice și să evite credenţialele codate hard. Un alt aspect îl reprezintă verificarea vulnerabilităţilor comune (de ex. sqli) pentru procesele de autentificare/ autorizare.
 3. Servicii de rețea nesigure:
  SSH, SFTP și alte servicii trebuie implementate în mod corespunzător. O eroare obișnuită în aceste situaţii o reprezintă codarea hard a credenţialelor serviciilor.
 4. Lipsa criptării la transportul de date:
  Credenţialele și datele trebuie criptate. Adoptarea PKI ar trebui să ajute administratorii să implementeze procese eficiente de securizare a informaţiei.
 5. Probleme de confidențialitate:
  Este important să fie analizate toate aspectele arhitecturii IoT care ar putea expune date sensibile necriptate.
 6. Interfață cloud nesigură:
  Dispozitivele IoT pot fi integrate cu servicii cloud pentru partajarea de date. Interfaţa cu serviciile cloud trebuie implementată în mod corespunzător și proiectată să evite prezenţa vulnerabilităţilor critice.
 7. Interfață mobile nesigură:
  Multe dispozitive inteligente furnizează o funcţionalitate „Wireless Access Point”, ca de exemplu smartTV-urile, și este necesară adoptarea unui algoritm de criptare puternic și a celor mai bune practici de securitate (de ex. dezactivarea transmisiei SSID).
 8. Configurabilitate de securitate insuficientă:
  Dispozitivele IoT trebuie să ofere posibilitatea de configurare a principalelor facilităţi de securizare cerute de conformitatea cu politicile de securitate.
 9. Software/Firmware nesigur:
  Asiguraţi-vă că firmware-ul și software-ul care rulează pe dispozitive poate fi actualizat și că upgrade-urile se efectuează prin procese securizate care evită modificarea/înlocuirea. Evitaţi software-ul/firmware-ul care are credenţiale codate hard și o bună practică este validarea software-ului prin semnarea digitală a codului sursă.
 10. Securitate fizică scăzută:
  Verificaţi securitatea fizică a dispozitivelor inteligente prin protejarea accesului la toate porturile expuse. De obicei producătorii dau acces extern în scopuri de mentenanţă. Un atacator poate exploata unul dintre aceste puncte de acces pentru a injecta cod maliţios, pentru filtrarea de date sau pentru sabotarea obiectului inteligent. Se sugerează criptarea datelor stocate în memoria dispozitivului și protejarea fizică a porturilor USB și a oricărui alt port, prin dezactivarea acceselor ne-necesare.

Scenarii de atac
Firmele de securitate au observat o escaladare a atacurilor cibernetice împotriva dispozitivelor IoT, la scară globală. Cel mai întâlnit scenariu este utilizarea de botneţi alcătuiţi din mii de dispozitive din domeniul IoT, cunoscute și sub denumirea de thingboţi, care sunt utilizaţi pentru a trimite mesaje de spam sau pentru coordonarea unor atacuri DDoS. Rezumând un thingbot poate fi utilizat pentru:

 • a trimite spam.
 • a coordona un atac împotriva unei infrastructuri critice.
 • a furniza un malware.
 • a funcţiona ca punct de intrare în reţeaua unei companii.

Principalele firme de securitate confirmă o creștere a numărului de atacuri împotriva unor obiecte inteligente, incluzând routere, SmartTV-uri, dispozitive

NAS (network-attached storage), console de jocuri și diferite tipuri de set-top box-uri.
Unul dintre primele atacuri la scară largă a fost semnalat de cercetătorii de la Symantec în noiembrie 2013, când un vierme numit Linux.Darlloz a infectat numeroase dispozitive Intel x86 care rulau Linux prin exploatarea diverselor vulnerabilităţi din PHP.

Viermele a reușit să compromită kit-uri internet pentru acasă, echipate cu cipuri x86, să le exploateze și să extindă infecţia. Codul maliţios a compromis echipamente de reţea la scară globală, după cum a fost descris de către Symantec într-un raport detaliat.

„Viermele Linux.Darlloz exploatează vulnerabilităţi PHP și se autopropagă. Viermele utilizează vulnerabilitatea cunoscută ca PHP «php-cgi» Information Disclosure Vulnerability (CVE-2012-1823), care este o vulnerabilitate veche pentru care există un patch din mai 2012. Atacatorii au creat recent un vierme bazat pe codul Proof of Concept (PoC) disponibil de la sfârșitul lui octombrie 2013”, se afirmă într-o postare de pe blogul Symantec.

Cu toate că viermele a fost conceput pentru a compromite dispozitivele Intel x86 echipate cu Linux, experţii Symantec au descoperit că există și o variantă Darlloz compilată să ruleze pe dispozitive ARM și MIPS. Darlloz a reușit să se răspândească în liniște și să șteargă parţial fișiere stocate pe dispozitivele IoT.
Tehnica de atac a fost simplă și eficientă, codul maliţios genera adrese IP aleatorii și încerca să utilizeze credenţiale utilizate în mod curent pentru a se loga la mașinile ţintă. Dacă malware-ul identifica un dispozitiv vulnerabil îl accesa și downloada viermele de pe un server. Odată infectat dispozitivul IoT, malware-ul începea să caute alte ţinte rulând un server web și PHP.

Darlloz utilizează cereri HTTP POST concepute în mod special pentru exploatarea dispozitivelor vulnerabile.

În momentul în care malware-ul identifică un dispozitiv ne-patch-uit și preia controlul, download-ează viermele de pe un server și începe să caute alte ţinte prin rularea unui server web și PHP.
Pentru a preveni recuperarea dispozitivului, viermele oprește serviciile Telnet care rulează pe componenta inteligentă, făcând astfel imposibilă o conectare de la distanţă cu acesta pentru a-l readuce într-o situaţie normală de funcţionare.

Câteva luni mai târziu, în ianuarie 2014, cercetătorii de la Proofpoint au descoperit o altă utilizare abuzivă a dispozitivelor IoT, peste 100.000 de frigidere, Smart TV-uri și alte dispozitive casnice inteligente fiind hack-uite pentru trimiterea a 750.000 de e-mail-uri de spam maliţioase.

„Atacul observat și profilat de Proofpoint s-a derulat între 23 decembrie 2013 și 6 ianuarie 2014, și a constat în trimiterea de valuri de e-mail-uri maliţioase, în serii de câte 100.000, de 3 ori pe zi, către companii și persoane fizice la nivel global. Mai mult de 25% din acest volum a fost trimis prin intermediul unor obiecte care nu erau laptop-uri convenţionale, calculatoare desktop sau dispozitive mobile; e-mail-urile fiind expediate de gadget-uri de consum cum ar fi routere pentru reţele casnice, centre multimedia conectate, televizoare și cel puţin un frigider.”

Între timp atacurile continuă, recent experţii de la Akamai Prolexic Security Engineering & Response Team (PLXsert) au semnalat un nou kit de malware denumit Spike, care este utilizat pentru lansarea de atacuri DDoS prin intermediul desktop-urilor și al dispozitivelor IoT.

Thingbot-ul Spike este capabil să lanseze diferite tipuri de atacuri DDoS, incluzând SYN, UDP, cereri Domain Name System, și flood-uri GET împotriva unor mașini Linux, Windows, sau al unor host-uri ARM cu Linux.

Thingbot-ul a fost compus din routere casnice, uscătoare inteligente, termostate inteligente și alte dispozitive
inteligente. Akamai a observat că numărul dispozitivelor care au alcătuit botnet-ul Spike s-a situat între 12.000 și 15.000, cercetătorii subliniind abilitatea atacatorilor de a customiza malware-ul și pentru arhitecturi ARM utilizate pe scară largă de dispozitivele IoT.

„Abilitatea toolkit-ului Spike de a genera atacuri și asupra arhitecturilor ARM sugerează că autorii acestor instrumente ţintesc dispozitive cum ar fi router-ele și dispozitivele IoT pentru a-și extinde botneţii pentru o eră post-PC de propagare a botneţilor” se afirmă în documentul Akamai.

Botnetul Spike a fost utilizat pentru mai multe atacuri DDoS de tipul „lovește și fugi” în care au fost implicate atât mașini Windows cât și Linux, dispozitive IoT și Raspberry Pi.

Experţii au observat ca noul aflux de malware Spike s-a bazat pe un update a limbajului de malware Spike chinezesc care ţintește dispozitive Internet-of-Things slab configurate.

Akamai a publicat un raport interesant despre botnetul Spike care include detalii despre atacurile DDoS care au avut loc. Experţii au observat că unul dintre atacuri a inclus pachete tactate la 215 gigabiţi pe secundă (Gbps) și 150 millioane de pachete pe secundă (Mpps). Documentul confirmă faptul că și dacă majoritatea atacurilor DDoS sunt lansate de pe dispozitive de putere mică, și ar putea părea nesemnificative,
dispozitivele IoT pot reprezenta o armă puternică în mâinile atacatorilor.

„Mai mulţi clienţi Akamai au fost ţinta atacurilor DDoS lansate de acest botnet. Un atac a avut vârful de 215 gigabiţi pe secundă și 150 millioane pachete pe secundă,” se afirmă în documentul companiei.
Lista atacurilor cibernetice asupra dispozitivelor IoT este foarte lungă, unul dintre cele mai puternice atacuri întâmplându-se de Crăciun, atunci când popularele platforme de jocuri Sony PSN și Xbox Live au fost blocate de un atac al unui grup de hackeri cunoscut sub numele de Lizard Squad.

Grupul a utilizat în cadrul atacului un instrument DDoS denumit Lizard Stresser, conform expertului în securitate Brian Krebs, acesta fiind alcătuit din mii de routere de internet domestice hack-uite.

Untitled
Figura 2 -Instrumentul Lizard Stesser DDoS

Lizard Squad a elaborat recent și o ofertă comercială pentru Lizard Stresser, care propune spre vânzare un model de tipul attack-as-a-service și hacking-ul dispozitivelor IoT permite infractorilor să gestioneze ușor astfel de oferte.

Instrumentul Lizard Stresser este un instrument DDoS puternic care se folosește de lăţimea de internet a routerelor domestice de Internet hack-uite global. În septembrie 2014, experţii de la Kaspersky Lab au descoperit o campanie de hacking condusă de atacatori din Brazilia care vizau routerele domestice prin intermediul unui atac web.

Atacatorii adoptă tehnici diferite, incluzând ingine rie socială și site-uri web maliţioase, pentru a schimba setările DNS ale routerelor domestice. Atacurile prin modificarea setărilor DNS permit atacatorilor să redirec teze victimele către site-uri web false pentru a fura credenţialele bancare ale clienţilor băncilor braziliene. În martie 2014, cercetătorii de la Team Cymru au publicat un raport detaliat despre un atac de tip fermă SOHO la scară largă care a afectat peste 300.000 de dispozitive la scară globală.

Din păcate grupările infracţionale privesc cu tot mai mult interes la reţelele de dispozitive IoT cu scopul de a le compromite și a lansa atacuri de tipul DDoS.

În majoritatea situaţiilor dispozitivelor IoT le lipsesc măsurile defensive iar soft-ul lor nu este actualizat la zi, circumstanţe care fac ca aceste obiecte puternice să fie expuse unor atacuri cibernetice.
În urmă cu câteva săptămâni experţii de la compania de securitate Imperva Incapsula au descoperit un botnet DDoS alcătuit din zeci de mii de routere SOHO, infectate cu malware, angajate într-un atac de tip flood la nivel de aplicaţie HTTP.

Routerele SOHO erau infectate cu o versiune de troian Linux Spike (Trojan. Linux.Spike.A) și MrBlack, care este un agent Linux semnalat pentru prima dată de cercetători de la Dr. Web în mai 2014.
Atacatorii au facilitat accesul de la distanţă asupra routerelor SOHO prin HTTP și SSH pe porturile lor implicite, pentru a le compromite. După cum se explică în raportul publicat de Incapsula, routerele SOHO erau slab configurate, atacatorii utilizând credenţiale implicite (de ex. admin/admin) pentru a le accesa și a le injecta cod maliţios. Malware-ul a reușit să se autopropage prin scanarea reţelei pentru a localiza și infecta și alte routere. Conform cercetătorilor, routerele SOHO deturnate erau dispozitive pe arhitecturi ARM de la producătorul de echipamente de reţea wireless Ubiquiti Networks.

Compania a descoperit o serie de atacuri împotriva clienţilor săi la sfârșitul lui decembrie 2014, într-o perioadă de 121 de zile în care aceștia au monitorizat arhitectura maliţioasă utilizată de infractori. Au fost identificate IP-urile a 60 de servere de comandă și control (C&C) iar traficul maliţios a fost lansat de la peste 40.000 de adrese IP aparţinând la aproape 1.600 de ISP-iști din 109 de ţări, de pe toate continentele.
Este interesant de menţionat că peste 85% dintre routerele SOHO infectate au fost localizate în Thailanda și Brazilia.
„Peste 85% dintre routerele compromise sunt localizate în Thailanda și Brazilia, în timp ce majoritatea centrelor de comandă sunt localizate în SUA (21%) și China (73%). În total am documentat atacuri din 109 de ţări din toată lumea”, se afirmă în raport.

Untitled
Figura 3 – Mrblack Thingbot – Topul țărilor atacatoare – Incapsula Report

Conform celor de la Incapsula, routerele SOHO compromise au fost exploatate de către mai multe grupări, inclusiv de către popularul grup Anonymous. Incapsula speculează că sute de mii sau chiar milioane de routere SOHO au fost compromise datorită unei configurări slabe.

Bash Bug, Heartbleed și Internet of Things
Bash Bug (CVE-2014-6271) este un defect critic care poate fi exploatat de la distanţă și care afectează mașini Linux, Unix și Apple Mac OS X. Bash Bug există de câteva decade și este legat de modul în care bash tratează variabilele de mediu formatate special, și anume de funcţiile shell exportate.

Pentru a rula un cod arbitrar pe un sistem afectat este necesară asignarea unei funcţii la o variabilă, codul ascuns în definiţia funcţiei urmând a fi executat.

Defectul Bash Bug are impact asupra a miliarde de dispozitive din lumea întreagă, care rulează pe arhitecturi Linux/Unix, inclusiv dispozitive IoT.

Companiile de securitate confirmă faptul că vulnerabilitatea Bash Bug ar putea să fie deja utilizată de către infractori pentru afectarea dispozitivelor din diferite industrii.

Principala problemă în adresarea dispozitivelor IoT este că în multe scenarii mentenanţa unor astfel de obiecte este foarte dificilă și că uneori producătorii nu furnizează update-uri de securitate pentru eliminarea problemelor, lăsându-le accesibile atacurilor cibernetice.

Untitled
Figura 4 – Atac Heartbleed asupra unei mașini client (Symantec)

O altă vulnerabilitate care ameninţă IoT este popularul Heartbleed, care poate afecta routere, PBX-uri (business phone systems) și multe alte obiecte inteligente.

Prin exploatarea defectului Heartbleed un atacator poate citi de la distanţă memoria sistemelor care rulează versiuni vulnerabile ale popularei biblioteci OpenSSL.

Un dispozitiv IoT vulnerabil conectat la un server poate fi compromis dacă este afectat de o vulnerabilitate Heartbleed prin simpla trimitere a unui mesaj maliţios Heartbeat către acesta. Dispozitivul IoT îi va răspunde trimiţând date suplimentare din memoria sa, putând expune credenţailele și alte date sensibile.

Vestea bună, după cum explică cercetătorii de la Symantec, este că deși atacurile Heartbleed asupra unui server nu sunt complicat de efectuat, o ofensivă la scară largă asupra unor clienţi este greu de rulat într-un scenariu din lumea reală. Principalii doi vectori de atac pentru exploatarea defectului Heartbleed în dispozitivele IoT sunt determinarea obiectului inteligent să viziteze un server maliţios SSL/TLS sau prin deturnarea conexiunii printr-o slăbiciune necorelată. În ambele situaţii atacurile sunt mai greu de efectuat de către infractori.

Concluzie
IoT este o paradigmă care ne va influenţa vieţile în anii care vor urma. din acest motiv este esenţial ca problemele de securitate și de confidenţialitate să fie tratate în mod corespunzător.

Experţii în securitate solicită producătorilor și vânzătorilor să ia în considerare ameninţările cibernetice și nivelul de expunere al oricărui dispozitiv IoT. IoT oferă oportunităţi de business fiecărei industrii, dar poate deveni un coșmar în cazul în care componentele de securitate sunt subestimate.