Intimitatea personală: starea actuală, aspecte și recomandări

Intimitatea personală: starea actuală, aspecte și recomandări

2858
Natalia-Spinu-Trends-No-4
Natalia Spinu, Head of the Cyber Security Center CERT-GOV-MD

Natalia Spinu este conducătorul Cyber Security Center CERT-GOV-MD, S.E. Center for Special Telecommunications, Cancelaria de Stat a Republicii Moldova. Ea a fost șefa departamentului Centrului de Telecomunicații Speciale a Moldovei și coordonator de proiect al Centrului de Informare și Documentare al NATO. Ea a absolvit în 2012 programul Marshall Center de Advanced Security Studies, a absolvit European Training Course in Security Policy la Geneva Centre for Security Policy, și deține un masterat de la European Institute of the University din Geneva.

Intimitatea. Ce este? De ce a devenit un aspect atât de acut al modernității? Cum să o protejăm? Acestea sunt întrebările despre care aș dori să discutăm. Noi corporații și tehnologii dezvoltă radical libertățile noastre dar permit și o invazie fără precedent în viața noastră privată. Telefonul mobil te ajută să păstrezi legătura cu familia și prietenii, dar ușurează și accesul agențiilor de securitate la locul în care te afli.

Căutările pe care le faceţi pe Internet despre informaţii medicale sensibile ar putea părea un secret între voi și motorul de căutare, dar companii ca Yahoo, What’s Up, Facebook și Google crează tezaure de informaţii prin trasarea și înregistrarea activităţilor voastre online. Informaţiile voastre personale sunt potenţial disponibile oricui are destul cash sau poate obţine o citaţie din partea unui judecător sau a unui investigator pentru aplicarea legii.

Legile naţionale și internaţionale trebuie aliniate cu nevoile crescânde de intimitate, care apar odată cu noile tehnologii. Mai multe administraţii statale au optat și pentru utilizarea de malware pentru a se angaja în spionarea sau sabotarea unor reţele de calculatoare ale unor dizidenţi sau ne-rezidenţi, în numele «securităţii naţionale».

Respectul pentru intimitatea indivizilor, autonomie, anonimitate și dreptul la libera asociere trebuie pus în balanţă cu îngrijorările legitime care ţin de aplicarea legii. Guvernele naţionale trebuie să elaboreze metode legale de verificare care să prevină abuzul puterilor statului, iar organismele internaţionale trebuie să ia în considerare modul în care mediul tehnologic în schimbare modelează bunele practici de securitate ale agenţiilor.

Există mai multe tipuri de intimitate. Acestea includ intimitatea comunicaţiilor, ceea ce înseamnă nesupravegherea comunicaţiilor, intimitatea informaţiilor, sau așa numita intimitate a datelor și intimitatea personală, ne-manipularea informaţiilor despre indivizi. Acest articol se concentrează pe intimitatea personală.

Intimitatea personală este dreptul fundamental al oricărui cetăţean de a controla propriile informaţii personale și de a decide dacă le dezvăluie sau nu. Înregistrările medicale, datele biometrice, relaţiile personale și situaţia financiară sunt exemple de astfel de informaţii care pot fi utilizate în scopuri maliţioase și din acest motiv trebuie protejate. Intimitatea personală se confruntă cu multe aspecte recunoscute la nivel global. Unele dintre provocările de păstrare a intimităţii sunt legate de sistemele de calcul guvernamentale și private.

Guvernele colectează volume uriașe de informaţii intime personale. Nu există cale de scăpare, chiar dacă un individ se mută într-o altă ţară, acea ţară va începe să colecteze informaţii despre acel individ. Corporaţiile private și companiile, cum sunt companiile de telecomunicaţii și site-urile de media socială urmăresc și colectează volume enorme de date. Guvernele devin tot mai digitalizate și majoritatea datelor personale sunt colectate și stocate pe sistemele IT ale administraţiei. Această combinaţie de date personale și private deţinute de organizaţii externe crează riscuri semnificative în privinţa intimităţii cetăţenilor.

Companiile private colectează date personale practic peste tot în ciberspaţiu. Fie că utilizaţi Facebook, faceţi cumpărături online sau navigaţi pe Internet, modul în care utilizaţi Internetul furnizează volume enorme de informaţii despre voi, mediul în care vă aflaţi și despre comportamentul vostru. Informaţiile personale reprezintă cea mai mare valoare pentru organizaţiile externe. Acestea colectează informaţiile voastre personale și le vând altora. Acesta este modul în care companiile private fac bani, prin monetizarea informaţiilor voastre personale. Oamenii plătesc acest preţ prin utilizarea serviciilor oferite «gratuit». Cu cât utilizatorii dezvăluie mai multe informaţii despre ei, cu atât apar mai multe violări ale intimităţii.

Nu în cele din urmă, indivizii care posedă fonduri suficiente pot face rost de instrumente de supraveghere puternice, cu ajutorul cărora să comită diferite fraude, spionaj economic sau alte abuzuri ilegale asupra intimităţii cetăţenilor și a altora. Principala problemă fiind că tendinţele din legislaţia actuală tind să adreseze riscurile de violare a intimităţii care vin dinspre guverne și companii, nu și din partea unor indivizi.

Recentele încălcări ale securităţii datelor au arătat cât de vulnerabili și de lipsiţi de ajutor sunt cetăţenii obișnuiţi, indiferent de măsurile legale, politice și tehnice care se iau pentru protecţia lor. Mai mult, dificultăţile de punere în practică a «dreptului de a fi uitat» din industria privată și acordurile legale, cum este «acordul umbrelă» dintre SUA și UE, care permit unui stat străin să aibă acces la informaţiile personale sensibile ale oricărui cetăţean sau ne-cetăţean al altui stat, doar pe baza unei solicitări formale, complică și mai mult aspectele legate de protejarea intimităţii.

Chiar dacă nu există nici o scăpare în faţa lui «Big brother» anumite lucruri pot fi făcute de către indivizi pentru a se proteja. Câteva dintre acţiunile care pot fi luate în considerare sunt:

Controlaţi ce informaţii personale faceţi disponibile pentru utilizare și observare publică fără restricţii. Puneţi-vă întrebarea «dacă fac disponibilă această informaţie, cum ar putea acest lucru să mă afecteze pe mine, pe prietenii mei, colegii mei sau organizaţia din care fac parte, în viitor?» Din momentul în care informaţia este publicată pe Internet, nu o mai puteţi lua înapoi. Este postată pentru totdeauna!

Reţineţi că orice activitate desfășuraţi, în special pe Internet, va fi urmărită. Pentru totdeauna!

Protejarea informaţiilor personale poate părea o misiune lipsită de sorţi de izbândă, dar există câţiva pași simpli pe care toţi utilizatorii de Internet îi pot urma pentru a se proteja și a-și proteja intimitatea online.

1 Securizați-vă dispozitivele. Utilizaţi blocarea ecranului, autentificarea în doi pași, parolele și facilităţile de recunoaștere a amprentei pentru a vă securiza smartphone-ul, tableta și calculatoarele.

2 Utilizați parole puternice. Folosiţi parole complexe, care să includă majuscule, cifre și caractere speciale și schimbaţi-le în mod regulat.

3 Fiți proprietarul vieții voastre digitale. Gândiţi-vă ce anume postaţi online. Tot ceea ce puneţi pe Internet – email-uri, poze, tweet-uri și bloguri – vor putea fi accesate pentru totdeauna. Fiţi proprietarul vieţii voastre digitale prin postarea doar a acelor lucruri care doriţi să poată fi văzute. Închideţi conturile online pe care nu le mai utilizaţi!

4 Personalizați setările conturilor voastre și ale aplicațiilor. Multe conturi și aplicaţii au setări implicite care încurajează utilizatorii să partajeze mai multe tipuri de informaţii. Verificaţi setările contului vostru pentru a vă asigura că informaţiile voastre sunt vizibile doar celor pe care îi autorizaţi. Cu cât partajaţi mai puţine informaţii despre viaţa voastră personală, cu atât este mai bine.

5 Gândiți-vă înainte să instalați o aplicație. Înainte să download-aţi o aplicaţie mobilă, înţelegeţi ce informaţii va accesa acea aplicaţie (cum ar fi locul, accesul la reţelele sociale etc.) și ajustaţi-vă setările de intimitate în mod corespunzător.

6 Gândiți înainte să acționați. Fiţi precauţi atunci când vi se oferă ceva ce pare prea bun ca să fie și adevărat, când vi se solicită informaţii personale, sau când vi se sugerează să daţi click pe un link sau să deschideţi un attachment. În astfel de situaţii poate fi vorba despre un malware sau puteţi fi redirectat către un site cu conţinut maliţios. Intimitatea personală rămâne o chestiune deschisă. Se fac multe lucruri pentru protejarea ei, dar mult mai multe rămân de făcut atât la nivel naţional, cât și internaţional, pentru a ajunge la un nivel acceptabil pentru toţi în privinţa securităţii datelor personale. Acum este vremea în care vigilenţa personală, conștientizarea, și – mai important – dorinţa de a proteja intimitatea devin o piatră de temelie în asigurarea protecţiei intimităţii personale, nu numai în ţara noastră, ci pe tot globul și în ciberspaţiu.
Intimitatea personală este dreptul funda mental al oricărui cetățean de a controla propriile informații personale și de a decide dacă le dezvăluie sau nu.

SIMILAR ARTICLES