Marco Obiso, Cybersecurity Coordonator,  International Telecommunication Unit, Geneva
Marco Obiso, Cybersecurity Coordonator,
International
Telecommunication Unit,
Geneva

itu_logo

Cybersecurity este ceea mai mare provocare a secolul XXI pentru întreaga lume, pornind de la cele mai mari instituții de Stat pană la persoane individuale. Niciodată, amenințările şi pericolele nu au fost atât de numeroase, diversificate şi globale, cu un potenţial de a ţinti aproape pe oricine, oriunde şi oricând.

În calitatea mea de coordonator pentru Cybersecurity la Uniunea Internațională a Telecomunicaţiilor, am luat parte în septembrie 2013 la naşterea unei  platforme de dialog public-privat, cu totul specială – “Cybersecurity in Romania” -, organizată de către Asociaţia Swiss Webacademy în parteneriat cu Agora Group.

Interesul general generat de această iniţiativă, lansată în 2013 şi apoi menţinută și în 2014 sub egida ITU și a Ambasadei Elveţiei în România, a motivat parteneriatul oficial acordat de către CERT-RO, la care se adaugă, pentru ediţia 2015, cel al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) şi cel al Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Cu toate că am văzut realizările remarcabile obţinute de Swiss Webacademy împreună cu Agora Group legate de congres, am fost pozitiv surprins să văd că, după un atât de scurt timp, are loc lansarea unei reviste trimestriale care poartă aceeaşi viziune şi misiune cu cea a congresului.

Văzând de asemenea că revista se bucură de colaborarea reunită a principalilor parteneri ai congresului, atât din partea Statului Român, cât și a sectorului privat, alături de analiști de top care, împreună, realizează o serie de diverse articole și contribuie la realizarea unei  secțiuni speciale dedicate de fiecare unui subiect crucial din domeniu, nu pot să mă îndoiesc de succesul acestei inițiative.

Cybersecurity Trends,  prin versiunea gratuită online, va fi o platformă foarte eficientă pentru conștientizarea și sensibilizarea publicului larg, atât de crucială la această oră, asupra problemelor şi ameninţărilor, care au devenit de acum parte integrantă a lumii digitale în care trăim.

În plus, trimiterile bibliografice și recenziile suplimentare – “further readings” – propuse cititorilor, vor spori considerabil vizibilitatea materialelor elaborate de instituțiile publice, fie ele naționale sau internaționale, fiind accesibile gratuit online.

Voi încheia subliniind faptul că decizia de a lansa o revistă în limba română nu este doar o dovadă de curaj şi generozitate a inițiatorilor,  dar şi o dovadă a dinamismului care caracterizează România în lumea IT.

Aducând în atenția publicului, – în limba sa nativă -, tematici fierbinți şi subiecte importante,  revista reprezintă cea mai bună oportunitate de a oferi cetățenilor șansa de a deveni mult mai familiarizaţi cu partea luminoasă, dar şi cu partea întunecată a lumii digitale.

Această iniţiativă este un exemplu excelent de bune practici pentru alte țări din regiune, şi sper că va fi în curând urmată de proiecte similare în țările vecine.

Între timp, doresc revistei Cybersecurity Trends un start cât mai reușit şi un “long live!“,  iar mesajul meu se dorește a fi și un salut cordial adresat primilor cititori ai revistei.