Mesajul oficial al International Telecommunication Union

Mesajul oficial al International Telecommunication Union

1155
Marco Obiso, Cybersecurity Coordonator, International Telecommunication Unit, Geneva
Marco Obiso, Cybersecurity Coordonator, International Telecommunication Unit, Geneva

Acum, înainte de vacanţa de iarnă, această ediţie le este dedicată celor care doresc să înceapă noul an sub auspiciile unei mai bune securităţi cibernetice. Sub titlul generos «Soluţii end-user», aceasta reflectă pur și simplu realitatea oricăruia dintre noi, fie că este un simplu cetăţean, sau un antreprenor, fie un angajat sau un factor de decizie, fie chiar și un profesionist în IT, deoarece suntem cu toţii de fapt «end-user-i».

Aceasta combină produsele de securitate necesare pentru protecţia noastră digitală cu noile comportamentale dobândite prin educaţie pentru a evita greșelile pe care chiar și cele mai bune tehnologii nu le vor împiedica să provoace vulnerabilităţi suplimentare care să faciliteze accesul exterior în «vieţile noastre virtuale» profesionale şi private.

În această perioadă de simţăminte și felicitări de sfârșit de an, ne face plăcere să trimitem la tipar și să postăm online cel de-al 4-lea număr al revistei Cybersecurity Trends, care reprezintă împlinirea unui prim an editorial complet, prin îndeplinirea cu succes, de către o echipă editorială mică şi entuziastă, a provocării lansate în luna martie 2015.

Dorim să mulţumim instituţiilor româneşti, care, prin contribuţia lor permanentă la conţinutul acestei reviste, i-au dat menirea ei de a fi precum și caracterul său unic de platformă de opinii public-privată destinată publicului larg cu rol de sensibilizare a acestuia faţă de pericolele din mediul cibernetic, precum şi de prezentare de soluţii pentru a le preveni.

Mai mult de atât, deoarece CERT-GOV din Republica Moldova a decis să se alăture revistei Cybersecurity Trends cu o secţiune permanentă, aceasta va reprezenta de acum punctele de vedere ale instituţiilor ambelor ţări vorbitoare de limba română.

Secţiunile oficiale română şi moldovenească, numărul de contribuţii private sau publice din regiune, flancate de articole scrise de analiști cheie din peste 10 ţări, au făcut ca Cybersecurity Trends să fie capabilă să ofere cititorilor săi o adevarată perspectivă internaţională, focusată macro-regional, a problemelor și experienţelor privind ameninţările cibernetice, reflectată în mai mult de 50 de articole publicate în acest an și care au acoperit câteva dintre cele mai importante domenii ale lumii digitale.

Nu uităm de asemenea să mulţumim companiilor ale căror contribuţii au permis să existe și o versiune printată a revistei, și care, mai mult de atât, au arătat maturitate în modul în care au ajutat și s-au alăturat acestei reviste de conștientizare.

Într-un cuvânt, credem că revista a atins acum o „altitudinea de croazieră” şi ne exprimăm sincer speranţa că ne vor rămâne alături atât vechii colaboratori cât și că ni se vor alătura noi colaboratori care să ajute la menţinerea revistei şi chiar perfecţionarea ei pe termen mediu și lung, desigur, împreună cu Congresul care i-a dat naştere şi ale cărui idealuri sunt aceleasi, aducând publicul larg în legătură directă cu actorii statali şi cei privati din domeniul siguranţei IT&C.

În acest scop ITU a decis să ajute în continuare la consolidarea diseminării de conştientizare şi să promoveze unele din cele mai noi materiale privind protecţia în prima linie în lumea digitală, dedicate atât cetăţenilor cât și antreprenorilor. Acestor materiale li se vor alătura publicaţiile destinate copiilor, adolescenţilor și părinţilor traduse în limba română în acest an şi postate pe site-ul securitate-online.ro.

Încurajând schimbul de bune practici şi instrumente, făcându-le uşor accesibile pentru cititori prin traducerea lor în limba română, a fost creat de fapt un mecanism eficient care să ajute la generarea de rezultate în creșterea conștientizării publicului.

ITU susţine aceste eforturi inclusiv în ţările cu competenţe IT remarcabile, și pentru care conștientizarea legată de securitatea IT trebuie să fie întărită. În acest scop, primele 3 volume care vor fi disponibile în limba română sunt cele mai recente publicaţii ale ITU: „The Quest for Cyberpeace”, „The Quest for Cyberconfidence” și publicaţia fundamentală „Understanding Cybercrime”, care a fost editată doar cu câteva luni în urmă. La fel ca și «Compendium for schools, teachers and parents for children safety», capodopera SaferInternet Polonia.

Profit de această oportunitate pentru a transmite tuturor cititorilor revistei cele mai sincere urări ale ITU pentru un an nou fericit și sigur.

Marco Obiso,
Cybersecurity Coordinator,
International Telecommunication Union, Geneva