sticlaru

Dr. Ing. Marius Sticlaru
Managing Partner Q-East Software

Q-East-Logo

Cum a debutat 2015 pentru business-ul Q-East Software?

Cu multe planuri, previziuni, proiecte inițiate, în câteva cuvinte în forță. Trăgând linia, 2014 a fost un an bun, în care au început să se miște din nou lucrurile. Din punct de vedere al potențialului de lansare de noi produse și servicii IT, pot spune că se întrevede o perioadă extraordinară. Suntem pe un val al inovațiilor din acest punct de vedere, cu tehnologii care se dezvoltă exponențial pe zi ce trece, iar ce facem noi mai bine este să le facilităm integrarea în infrastructurile IT din țară și din regiune, prin know-how și viteză de reacție, așa cum ne-am consacrat și până acum.

Cum ați caracteriza piața de soluții IT&C în 2014? 

Pentru noi, 2014 a fost anul în care lucrurile au început să intre pe un făgaș normal. După 2012-2013, care au fost mai degrabă ani de degringoladă și incertitudini, s-a creat un filtru natural al celor care pot supraviețui pe piața de IT&C și s-a văzut foarte bine acest lucru la nivel de piață.

În 2014 s-au reluat unele investiții importante în sectorul public. Iar în mediul privat, managerii au putut în sfârșit să se uite cu mai mult curaj în visteria proprie și să se gândească la investiții strategice, care să genereze eficiență pe termen lung și să mai reducă din povara costurilor operaționale. Tot din nevoia de economisire post-criză, s-a născut un comportament mai prudent, dar orientat spre achiziția de soluții care în timp, produc rezultate concrete. Am observat o oarecare efervescență și în sectorul IMM, semn că antreprenorii români doresc să aibă acces la tehnologii scalabile, până mai ieri vizate doar de multinaționale. Privim cu interes dezvoltarea acestui sector de piață.

circular graphs

Ce a adus nou 2014 pentru Q-East Software? 

O putere de concentrare mai mare pe resurse și capabilități, din care a rezultat o extindere a business-ului pe zona de producție de software. Și aici fac referire la platforma inovativă pe care am lansat-o recent – Smart Investigator – creată pentru monitorizarea și investigarea evenimentelor de securitate IT din cadrul companiilor și al instituțiilor.

Smart Investigator este un proiect european, finanțat de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică, prin Programul Operațional Sectorial – Creșterea Competitivității Economice.

Suntem mândri să spunem că avem la această oră, o soluție de securitate 100% românească, pe care am început să o comercializam cu succes de la începutul lui 2015 și care beneficiază deja de evaluări foarte bune din partea managerilor de securitate și conformitate IT din România. Avem în plan să o comercializam și la nivel european, începând cu al treilea trimestru al anului în curs.

Ce face mai precis Smart Investigator? Ne puteți da mai multe detalii despre platformă?

Smart Investigator este o soluție software integrată cu un dispozitiv hardware, care se instalează lângă sistemele tradiționale SIEM. Practic, poate identifica precis și mult mai rapid incidente de securitate prin corelații de date multi-platformă. Cu NO-SQL la bază, are o funcție de căutare de ultimă generație, care, după criterii definite, “sapă” prin feed-urile de date în doar câteva secunde. Funcția de raportare este gândită în acord cu ultimele standarde în domeniu: ISO 27001, COBIT, FISMA, HIPPA, PCP/DSS, SOX. Toate modulele Smart Investigator sunt accesibile printr-o interfață grafică prietenoasă.

Prin tot efortul nostru de cercetare și implementare, ne-am dorit să obținem o soluție care să simplifice munca managerilor de securitate și conformitate IT, să reducă mult costurile operaționale – Smart Investigator beneficiază de scalabilitate orizontală nelimitată built-in – și nu în ultimul rând, să devină un instrument bun pentru luarea deciziilor, spun eu cât mai rapid și mai precis.

Se poate considera că ați făcut trecerea de la distribuția de software la producție efectivă. Ce planuri aveți în continuare în această privință?

Mai mult decât o trecere, eu văd lucrurile ca pe o îmbinare de competențe. În cei aproape 15 ani de activitate ne-am construit o reputație și un nume în piață ca Group Master Distributor Dell Software, am căpătat apoi statutul de Support Providing Partner. La ora actuală suntem complet integrați cu Dell Software din punct de vedere al know-how-ului, certificărilor și al soluțiilor software-hardware aduse în România și în regiune. Am primit recent premiul “Best Business Integration” în cadrul Dell Excellence Gala, eveniment ce a marcat 10 ani de activitate Dell în România.

Suntem în prezent foarte activi în zona de distribuție hardware, pe partea de servere, UTM, storage, stații de lucru, pentru că vizăm furnizarea de soluții complet integrate hardware-software, funcționale și flexibile.

Per ansamblu, rămânem consecvenți misiunii noastre de creștere a securității în instrastructurile critice pe care le administrăm și continuăm astfel să aducem noutăți în managementul datelor, managementul accesul, managementul virtualizării, cloud security, back-up și recovery, managementul infrastructurii (servere, desktop-uri și dispozitive mobile) ș.a.m.d. Unul dintre produsele noastre foarte căutate pe zona de securitate în România, este SonicWALL, pentru care organizăm periodic seminarii de formare. Avem un focus sporit și pe zona de mobile security, care la ora actuală are nevoie de cea mai mare dezvoltare.

Ce așteptați de la anul 2015 pe zona de business?

Am demarat chiar din primele zile ale anului proiecte în care avem foarte multă încredere și care ne motivează mai mult ca niciodată să continuăm ceea ce am început:  să creștem gradul de adopție al noilor tehnologii pentru companiile private și instituțiile românești, prin soluții și know-how, la fel ca și până acum. Avem ambiția să aliniem România la tehnologii unice și de încredere, prin care să creștem accesul organizațiilor de orice dimensiune la infrastructuri IT ușor de scalat, de controlat și de monitorizat, cu o funcție de securitate avansată, care face față în orice condiții riscurilor multiple venite atât din interior, cât și din exterior.