E.S. Jean-Hubert Lebet, Ambasador al Elveţiei în România și Președinte de Onoare al Swiss Webacademy
E.S. Jean-Hubert Lebet,
Ambasador al Elveţiei în România
și Președinte de Onoare al
Swiss Webacademy

aa

În calitatea mea de ambasador al Elveției în România, am plăcerea să constat că inițiativa de a construi o platformă de dialog eficientă în domeniul securității cibernetice, lansată în 2013 de Swiss Webacademy sub titlul “Cybersecurity in Romania”, nu numai că și-a atins obiectivele dar se și multiplică acum printr-un nou proiect asociat.

Conceptul de bază al dialogului între decidenții privați și statali într-o atmosferă internațională este oferit astfel cu plăcere publicului larg, într-un mod specific, adaptat, într-o publicație trimestrială.

Dacă nu am vorbi despre subiecte legate de securitatea IT, probabil că această revistă nu ar merita atât de multă atenție.

Dar revista tratează subiecte care constituie cele mai noi provocări cu care societățile noastre trebuie să se confrunte zilnic în activitățile lor, de la viața personală și până la viața profesională a fiecăruia dintre noi, de la funcționalitatea unor structuri de stat și până la funcționalitatea unor structuri private, de la servicii financiare și până la probleme de sănătate.

În mod paradoxal, aceste subiecte atât de importante nu beneficiază de acoperirea media de care ar merita, ca să nu mai spun că sunt aproape neacoperite de media într-un mod “accesibil” pentru toată lumea. Dacă dorim să ne informăm, trebuie să accesăm fie reviste și site-uri web foarte tehnice, fie să căutăm pe Google cele mai recente articole publicate în diverse reviste europene.

În ambele situații, creșterea conștientizării nu este un subiect abordat nici de revistele IT de nișă și nici de știrile care pot fi citite în ziare sau în săptămânale.

Mai mult, majoritatea conținutului relevant și educațional care poate fi găsit online este scris în engleză, ca să nu mai vorbim de faptul că manualele bine concepute de entități statale sau de diverse think-tank-uri nu sunt promovate și sunt accesibile cu parcimonie “cetățenilor obișnuiți”.

Revista concepută de Agora Group, lider în media IT din România, și de Swiss Webacademy, este rodul curajului ambelor structuri, de a porni o nouă aventură, de a răspunde unor noi provocări, de a oferi publicului ceva ce nu a mai existat înainte.

O revistă disponibilă gratuit online, scrisă în limba nativă a cetățenilor, cu siguranță nu este concepută pentru profit, ci pentru impactul potențial uriaș pe care l-ar putea avea în cazul în care cititorii o vor recepta pozitiv.

Mai mult, secțiunea care găzduiește articole de la cele mai importante instituții ale Statului Român (CERT-RO, IGPR, SRI), referitoare la “cele mai fierbinți subiecte” pe care doresc să le împărtășească cu un public cât mai larg posibil, are foarte puține precedente în lumea noastră europeană. Mesajul lor va fi cu siguranță auzit mai bine, după cum și instituțiile de aplicare a legii vor beneficia cu siguranță de interesul acordat articolelor scrise de diverse companii și persoane private, beneficiul va fi reciproc.

Vă doresc o experiență plăcută cu acest prim număr de revistă și sper că fiecare cititor se va întoarce în viața sa non-virtuală cu un volum important de cunoștințe cu valoare adăugată.

Jean-Hubert Lebet,

Ambasador al Elveției în România
și Președinte de Onoare al Swiss Webacademy