Un exemplu de bune practici: Publicația Cybersecurity Trends adoptată în Elveția

Un exemplu de bune practici: Publicația Cybersecurity Trends adoptată în Elveția

856
Marco-obiso-New
Marco Obiso, Cybersecurity Coordonator, International Telecommunication Union, Geneva

Securitatea cibernetică este fără niciun dubiu preocuparea principală a secolului 21, deoarece are impact în întreaga societate, de la cele mai mari instituții de stat până la firme private, oricare ar fi dimensiunea și obiectul lor de activitate. Niciodată în istorie amenințările și pericolele nu au fost atât de numeroase, diversificate și cu o asemenea dimensiune globală, vizând practic aproape pe oricine.
În calitate de Coordonator pentru Securitatea Cibernetică în cadrul Uniunii Internaționale pentru Telecomunicații (ITU), am participat, în septembrie 2013, la așezarea bazelor unei platforme de dialog public-privat foarte specială ”Cybersecurity in Romania”, organizată la Sibiu (România) de către Swiss Webacademy, în parteneriat cu grupul de presă Agora.
Interesul general pe care l-a generat această inițiativă, punând bazele unui veritabil dialog public-privat la scară macro-regională, a motivat ITU să susțină proiectul atât prin acordarea de asistență tehnică cât și logistică, acest aspect permițând unor experți de renume mondial să susțină prezentări de valoare la Sibiu.
Succesul de care s-a bucurat și principalii parteneri instituționali și privați ai congresului, au permis ca acest demers să devină o constantă anuală pe calendarul evenimentelor importante de profil, precum și creșterea accesibilității către publicul larg. Astfel, organizatorii au venit și cu ideea editării unei publicații trimestriale, care să întărească viziunea și misiunea congresului anual. La începutul anului 2015 a luat ființă revista Cybersecurity Trends, coperta-CHaducând în fața publicului vorbitor de limbă română puncte de vedere ale instituțiilor române șimoldovene, dar și ale unor experți de talie internațională, abordând câte o temă centrală, diferită în fiecare ediție.
Versiunea imprimată a revistei, dar și versiunea online gratuită, au devenit un mijloc de calitate pentru creșterea gradului culturii de securitate a publicului larg, asigurând transmiterea unor cunoștințe valoroase necesare protejării împotriva amenințărilor care fac parte din lumea digitală în care trăim astăzi.
Mai mult, noile subiecte și teme propuse au contribuit la creșterea vizibilității și gradului de diseminare a materialelor disponibile online gratuit, elaborate de instituții publice și ONG-uri cu preocupări valoroase în domeniu, atât la nivel național cât și internațional.
În cadrul ITU, noi am apreciat permanent această revistă ca fiind un exemplu de bune practici și am făcut diferite apeluri constante pentru reluarea și adaptarea acesteia și în alte țări sau comunități lingvistice.
Mulțumită CLUSIS (asociația elvețiană pentru securitatea informației), cititorii elvețieni au putut beneficia, în mai 2016, de un prim volum, conținând articole din categoria best of – publicate în cele cinci numere editate până în prezent ale revistei Cybersecurity Trends, traduse în franceză și italiană.
Obiectivele propuse inițial au fost atinse, deoarece CLUSIS a decis să se angajeze în publicarea variantei elvețiene a Cybersecurity Trends pentru luna septembrie 2016, demersul implicând experți de valoare și schimburi de idei din medii din ce în ce mai diferite.
În acest sens, ITU nu poate decât să dorească o viață cât mai lungă acestei inițiative și, mai presus de toate, lectură plăcută publicului vorbitor de limbă română și de asemenea, publicului francofon și italofon.

Autor: Marco Obiso
Material publicat în Cybersecurity Trends, nr. 2/2016