Utilizări Blockchain în Cybersecurity

Utilizări Blockchain în Cybersecurity

574
Giannella Borg

Autor: Giannella Borg


Utilizările inovatoare ale tehnologiei Blockchain au depășit deja domeniul criptomonedelor, ele fiind deosebit de utile pentru sporirea securității informatice. În acest articol vom arunca o privire asupra modului în care aceste efecte au influențat industria noastră și vom încerca să înțelegem modul în care putem valorifica această tehnologie în domeniul securității cibernetice.
Viitorul este acum

În 2008 am asistat la debutul Bitcoin. În urmă cu doar câţiva ani, mulţi au respins acest concept ca fiind o nebunie, ce nu va depăși grupurile mici de nișă.

Astăzi, la un deceniu de la începuturile sale umile, Bitcoin este pe cale să devină una dintre cele mai perturbatoare tehnologii ale acestei perioade, având o creștere exponenţială. Este rapid recunoscută ca o metodă de plată acceptată la nivel mondial. Utilizatorii, deţinătorii de portofele virtuale, comercianţii și investitorii continuă să sprijine și să susţină financiar criptomonedele pe când investiţiile în lansarea de criptomonede noi sunt zilnic în creștere.

Bitcoin, supranumit „aurul digital”, are la bază tehnologia de tip blockchain, și, deși această tehnologie nu are niciun supranume, totuși ea este adevăratul erou din spatele succesului criptomonedelor.

Schemă Blockchain
Schemă Blockchain

Blockchain-ul a fost iniţial conceput ca o tehnologie de bază pentru moneda digi-tală, a continuat să crească și să se dezvolte deoarece comunitatea tehnologică găsește în mod continuu metode noi și inovatoare pentru utilizarea acestuia. Poate că, dacă se va menţine această dezvoltare, ea va deveni coloana vertebrală a unui nou tip de internet, un internet care poate fi distribuit, dar nu copiat.

Blockchain-ul are multe utilizări în afara criptomonedelor iar Steve Morgan, fondatorul și redactorul șef al Cybersecurity Ventures, este de acord. „Blockchain-ul este un factor de bază pentru afaceri. Acesta va fi o sursă mare de câștig pentru multe organizaţii la nivel global. Tehnologia promite să șteargă graniţele geografice și monetare.”

Ușurinţa utilizării reprezintă unul dintre factorii care au dus la povestea de succes a blockchain-ului. Tehnologia Blockchain în sine este complicată, adevărat, la fel ca și o mașină. Cu toate acestea, nu este nevoie să știţi ce este exact sub capota mașinii ca să o conduceţi, același concept poate fi aplicat și pentru Blockchain.

Impactul Blockchain asupra Cybersecurity

Utilizările inovatoare ale tehnologiei Blockchain au depășit deja domeniul criptomonedelor, ele fiind deosebit de utile pentru sporirea securităţii informatice. În acest articol vom arunca o privire asupra modului în care aceste efecte au influenţat industria noastră și vom încerca să înţelegem modul în care putem valorifica această tehnologie în domeniul securităţii cibernetice.

Rol esențial în minimizarea distrugerii datelor

Blockchain-ul ar putea juca un rol important în garantarea disponibilităţii datelor, deoarece, spre deosebire de ce se întâmplă într-un scenariu atipic, fiecare informaţie va fi distribuită pe întregul sistem.

Prin urmare, dat fiind faptul că singură informaţie se află în mai multe locaţii, în cazul în care datele dintr-un nod sunt modificate sau șterse, fie accidental, fie intenţionat, se va declanșa un mecanism de verificare și se vor compara datele defectuoase cu pachetul de metadate. În cazul în care se constată că datele nu se potrivesc cu restul, acestea vor fi aruncate și înlocuite cu o copie validă.

Aceasta înseamnă că singura modalitate prin care datele pot fi distruse accidental sau intenţionat este ca întreg blockchain-ul să fie șters și apoi să fie șters fiecare nod separat. Dacă un singur nod rămâne în sistem, datele ar putea fi restabilite complet.

Rol critic în distribuția de tip DNS și prevenția DDoS-urilor
Exemplu atac de tip DDos
Exemplu atac de tip DDos

Atacurile de tip Distributed Denial of Service (DDoS) sunt în creștere la nivelul companiilor de mari dimensiuni. La începutul anului GitHub a fost lovit cu o viteză de 1.35Tbps, depășind recordul existent al celui mai mare atac DDoS.

Piaţa instrumentelor de diminuare a DDoS continuă să crească și se accele- rează găsirea unor tehnici inovatoare de stopare a unui atac. Cu toate acestea, după cum s-a dovedit în câteva dintre atacurile recente, DDoS nu are legătură doar cu volumul, rămîne încă un defect la nivelul Domain Name System (DNS).

Serverele DNS sunt parţial descentralizate, ceea ce înseamnă că ar putea exista mai multe servere DNS, care sunt excelente pentru redundanţă, dar nu atât pentru rezilienţă, deoarece maparea este unu la unu, ceea ce face ca sistemul DNS să fie vulnerabil în faţa atacturilor DDoS. Acest lucru permite unui atacator să copleșească un server DNS sau servere DNA cu interogări și să îl facă indisponibil fără a trebui să recurgă într-un atac la cantităţi uriașe de gigabiţi.

Utilizând blockchain, DNS-ul ar fi complet descentralizat, astfel încât fiecare DNS ar indica mai multe noduri. În acest scenariu, un atacator ar trebui să direcţioneze un atac de tip DDoS către toate nodurile din bloc, ceea ce face aproape imposibil ca un site web să fie pus offline.

De curând se observă că unele companii implementează un DNS descentra- lizat, utilizând blockchain, pentru a preveni apariţia atacurilor de tip DDoS. De exemplu, Blockstack descentralizează complet DNS-ul, în timp ce MaidSafe, o companie din Marea Britanie, oferă un internet alternativ, descentralizat.

Transparent și incoruptibil

Reţeaua blockchain trăiește într-o stare de consens, una care se verifică automat la fiecare zece minute. Un ecosistem cu auto-auditare a valorii digitale, reţeaua reconciliază fiecare tranzacţie care are loc în intervale de zece minute.

Fiecare grup de tranzacţii este denumit «bloc». Rezultă două proprietăţi importante:

  • ► Transparenţa – datele sunt încorporate în reţea ca întreg, prin definiţie fiind publice.
  • ► Nu poate fi corupt – modificarea oricărei unităţi de informaţii din blockchain ar însemna utilizarea unei cantităţi imense de putere de calcul pentru a suprascrie întreaga reţea.
Types of Dirstributed Mechanism
Consensus Mechanism

Așa cum unii dintre noi deja au experimentat direct, multe vulnerabilităţi la nivelul software-ului pot duce la probleme de securitate, cum ar fi scurgeri de date sau reţele compromise. Investigarea unor astfel de incidente uneori relevă că problema care stă la baza acestor incidente poate fi în reţeaua de logistică sau în lanţul de aprovizionare.

În timp ce blockchain-ul în sine nu poate distruge sau detecta astfel de atacuri, acesta oferă o totuși o infrastructură de transparenţă, precum și urmărirea evenimentelor, criptografierea și șansa de a îmbunătăţi senzorul de securitate și partajarea datelor – elemente care nu există în cadrul unor soluţii de securitate și al unor implementări pe reţelele întreprinderilor.

Un nou standard: securitatea implicită (Security by Design)

Deși iniţial proiectat pentru a facilita schimbul de monede virtuale, sistemul descentralizat al Blockchain-ului pare interesant și aplicabil în diferite subiecte privind securitatea informatică. Transparenţa și Keep Calm and Security By Designdistribuirea sporită oferite de tehnologia Blockchain ajută la rezolvarea multor situaţii problematice de securitate cibernetică.

De exemplu, tehnologia de tip blockchain nu oferă încă o infrastructură de încredere pentru furnizori pentru a păstra mai bine controlul asupra sistemelor și reţelelor. Aceasta nu poate fi utilizată pentru a efectua un audit cu încredere sporită și nici pentru a aborda punctele slabe din protocoalele de securitate.

Este posibil ca un motiv pentru care blockchain-ul a rezonat bine și este ales pentru a rezolva problemele din cadrul securităţii cibernetice a fost faptul că oferă un model solid, care funcţionează „sigur prin design” din cauza importanţei acordate securităţii datelor, într-o epocă în care încrederea în sisteme este extrem de importantă.