Zona Privată

Zona Privată

1240
Stefan-Harsar-Faar
Ștefan Hărșan Fárr Fondator, arhitect și dezvoltator al „Earless” (www.earless.net)
Principiul separării zonelor de comunicare în vederea asigurării securităţii informaţionale

autor: Ștefan Hărșan Fárr

În lumea noastră din ce în ce mai conectată informaţia are valoare foarte mare, însă secretul informaţional este un subiect neglijat sau chiar descurajat deoarece jucătorii cheie în domeniul comunicaţiei electronice au interes direct în a avea acces la cât mai multă informaţie. Acest fenomen creează un amestec foarte periculos în care technologicul, economicul, politicul, legalul și nu în ultimul rând factorul uman interferează în așa fel încât este din ce în ce mai greu să păstrăm secret informaţia noastră personală sau al companiei de care aparţinem. Statele vor să știe totul despre noi, ei spun că este pentru protecţia noarstră dar de fapt este vorba despre influenţă și control; furnizorii de servicii ne spun că vor să știe mai mult pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor, dar de fapt vor metode mai eficiente de a-și plasa produsele. Nu a trebuit mult până când au intrat în joc și criminalii cu un scop mai puţin ambiţios: să fure informaţie și să o vândă la cine dă mai mult. Și în mijlocul acestei frenezii, ne aflăm noi și informaţia noastră.

De bine de rău, oamenii înţeleg valoarea informaţiei, înţeleg beneficiul de a avea mai multă informaţie decât concurenţa, înţeleg importanţa de a păstra secret acest avantaj, de a avea informţie în comun cu alţii, informaţie ce trebuie protejată pentru binele grupului sau necesitatea de a proteja informaţia altora plasată in custodie. Problema este că tot acest peisaj informaţional este așa de complex, de întortochiat, plin de interese, de neadevăruri și neînţelegeri că mulţi vor eșua în aceste îndatoriri fără să-și dea seama. Acest lucru este foarte grav, pentru că toate aceste informaţii sunt conectate, iar un intrus va fi capabil să extragă informaţie din aproape în aproape, până când ajunge la ceea ce este valoros. Și de multe ori ceea ce este valoros pentru un intrus, este dezastruos pentru victimă.

Cea mai vulnerabilă verigă în acest lanţ informaţional este procesul de comunicare, dar ca să înţelegem de ce, este nevoi de un pic de context. Când principiile reţelelor au fost elaborate la început, nimeni nu s-a gândit că va prinde așa magnitudine. Reţeaua a fost menită să existe pe linii private, departe de răufăcători. Nici când reţeaua a luat amploare odată cu nașterea internetului, creatorii acestuia nu au avut securitatea pe primele planuri, până la urmă internetul a fost creat să ne unească, nu să ne despartă. În consecinţă nu avem nici un protocol de nivel jos care să asigure securitatea informaţiei în timpul comunicării. Să ne închipuim internetul ca o mulţime de oameni, unde dacă cineva dorește să transmită un mesaj la altcineva va pune mesajul într-un plic nesigilat, și-l va da din mână în mână până la destinaţie. Evident că în această schemă, nu există nici o certitudine cu privire la originea mesajului, dacă acesta a ajuns într-adevăr la destinaţie, dacă a fost adăugat sau șters ceva din mesaj în tranzit, sau câţi în afară de destinatar au mai citit mesajul.

Emailul simplu, care este construit direct peste aceste protocoale, fără nici un adaos de securitate, în consecinţă suferă de toate deficienţele enumerate: autorul poate fi falsificat, livrarea poate fi deturnată, conţinutul poate fi interceptat și / sau alterat în tranzit. Și pentru că oamenii în general nu sunt conștienţi de aceste vulnerabilităţi, sau le ignoră „doar de data aceasta”, emailul devine un instrument de temut în mâna unui criminal cibernetic. Factorul uman joacă un rol important aici: structura noastră socială este construită pe încredere, de aceea, încrederea este starea de-facto al tuturor, într-atât încât considerăm starea opusă, cea de neîncredere constantă, ca fiind o stare anormală, o boală mintală. Dar dacă ţinem cont de faptul că între 70% și 90% (în funcţie de sezon) din totalitatea de emailuri care circulă pe net sunt de fapt nesolicitate sau maliţioase, paranoia ar trebui sa fie starea de fapt. Să ne închipuim comparativ grupul menţionat anterior ca o mulţime distopică în care știm că șapte din zece indivizi sunt acolo pentru că vor ceva de la ceilalţi: unii care vând parfumuri contrafăcute, alţii o pereche de ghete furate din fabrică, altu-i hoţ de buzunare, etc. Problema e că oricât de logic pare că trebuie să ne ferim, nici un om normal nu poate trăi cu o așa teamă constantă așa că vrând nevrând ne lăsăm garda jos și atunci inevitabilul se întâmplă. Devenim victimele unui atac prin email: troian, extracţie de informaţie denumit phishing, etc.

Problema cu serviciile de comunicare asincrone nu se termină aici. Foarte mulţi folosim emailuri publice, sau alte servicii de comunicare cum sunt reţelele sociale, și așa mai departe. Conexiunea dintre browser și server se întâmplă de obicei printr-un canal securizat; vedem https:// în bara de adresă, un protocol de criptare construit peste protocoalele de bază menită să securizeze comunicarea. Deși asta înseamnă că transferul de informaţie între client și server e sigur, serverul, serviciul, rămâne un punct de vulnerabilitate. Majoritatea serviciilor de comunicare de genul acesta online (chat, email, reţele sociale) au în business-modelul lor extragerea de informaţii din comunicarea oamenilor și chiar dacă nu ascund acest fapt, există o tăcere generalizată în legătură cu acest subiect. Însă poarta pe care aceștia o introduc în mijlocul transferului de informaţie poate deveni un vector important în pierderea de informaţii. Trebuie să înţelegem că de câte ori comunicăm prin aceste metode, ne ţinem informaţia noastră într-un punct de tranzit care stă 24/7 liber la atac și tot ceea ce ţine răufăcătorii departe este o parolă. Gravitatea problemei este exacerbată de faptul că factorul uman joacă și aici un rol important. Deși noi avem impresia că informaţia noastră stă în siguranţă în spatele unor sisteme conduse de profesioniști ai domeniului sunt și ei din păcate susceptibili la aceleași inginerii sociale ca toţi ceilalţi, doar că atunci când ei pierd informaţii, pierd și informaţiile tuturor clienţilor stocate în bazele lor de date.

În 2011, stafful intern al RSA, compania care a inventat mecanismul de criptare asincron cu acelasi nume și cel mai puternic pe piaţă la ora actuală, a fost manipulat prin mecanisme de “social engineering” în urma căreia intrușii au pus mâna pe cheile „master” ale produsului lor principal RSA SecureID (tokenuri hard de securitate). În urma acestuia, intrușii au intrat în serverele celui mai mare contractor de servicii de apărare al Statelor Unite, Lockheed. Este foarte interesant de văzut cum se conectează lucrurile. Spargerea de la Lockheed nu s-a datorat nici structurii slabe de siguranţă a Lockheed, nici personalului Lockheed, nici structurii de siguranţă a dispozitivului și nici al sistemului în sine. Ea s-a datorat neglijenţei personalului care a căzut în capcana unei campanii de phishing. Aceasta nu este singurul exemplu de acest fel. Sunt nenumărate situaţii în care compania a pierdut date importante și a încasat pierderi enorme din cauza acestui fenomen de phishing: în 2013, criminali chinezi și-au asigurat acces la serverele a peste o sută de corporaţii americane și au furat tot ce le-a stat la îndemână, proprietate intelectuală, arhivele comunicării cu clienţii lor. Tot în 2013, o mare companie americană, Target, a fost atacată prin această metodă și intrușii au furat datele personale ale 110 milioane de oameni, incluzând datele despre cărţile lor de credit. 2014 Home Depot, tot în Statele Unite, 100 milioane de înregistrări cu date personale pierdute. 2015, Pentagonul și tot în 2015 firma britanică de telecomunicaţii TalkTalk a avut o pierdere de 35 milioane de Lire Sterline datorită aceluiași fenomen.

Toate aceste exemple au în comun un singur lucru, factorul uman și mediile de comunicare asincron: email, reţele sociale, chat, sms, etc. Sunt exemple din sectoare cu securitate ultra-avansată, cu oameni pregătiţi să nu cadă pradă acestor inginerii, și totuși, se întâmplă. Se întâmplă pentru că oamenii nu pot fi vigilenţi tot timpul. Paranoia nu este o stare normală. Asta nu înseamnă că trebuie să păţim ca în povestea cu drobul de sare, trebuie doar să recunoaștem lipsurile cu care am fost „dotaţi” și să găsim soluţi să ne apărăm de ele. Este crucial de important să înţelegem că lipsa secretului informaţional în timpul comunicării poate avea efecte dezastruoase nu numai asupra persoanei noastre sau al companiei de care aparţinem dar și al altor persoane de ale căror date răspundem. Și acest lucru nu numai prin pierderea de informaţie directă în momentul comunicării, ci și prin efecte colaterale, legate de aceste pierderi. Deoarece un intrus va merge din aproape în aproape, de la datele personale cele mai nesemnificative, până când ajunge le cele care ne doboară toată securitatea. Acesta este mecanismul de „social engineering”. Deasemenea este important să înţelegem că trebuie să ne ferim datele nu numai de greșelile la care suntem noi predispuși dar și de greșelile la care furnizorii de servicii pe care le folosim sunt predispuși.

Un foarte important aspect care trebuie observat în toate aceste atacuri este că ele sunt amestecate cu comunicarea de zi cu zi, ceea ce ne face să lăsăm garda jos mai mult decât e cazul și din cauza asta mai devreme sau mai târziu vom da clickul fatal. Dar dacă nu putem noi filtra comunicarea care ajunge amestecat pe o singură cale, cel dorit, cu cel nedorit sau chiar maliţios, am putea separa cele două medii de comunicare. Putem crea un mediu de comunicare securizat, intern în cercul strâns în care avem încredere și unde putem să ne lăsăm garda jos pentru că avem o oarecare certitudine că nu vom fi manevraţi. Tot restul comunicării, care se petrece pe canale deschise, nesecurizate, putem să le privim ca și spaţii compromise implicit, și putem avea o vigilenţă sporită. Este un procedeu foarte simplu, dar care poate deveni deosebit de eficient în prevenirea acestor tipuri de atacuri ale căror vectori este comunicarea de acest gen. Având două spaţii, unul sigur și unul nesigur, nu trebuie să ne apese tot timpul sentimentul de nesiguranţă, ci doar atunci când ne aflăm în mediul nesigur. Ca să revenim la exemplul cu mulţimea, prin separarea acestor două medii am transformat mulţimea distopică dintr-un mediu de lucru permanent, într-unul trecător. Putem vedea cum o stare de vigilenţă tranzitorie devine absolut normală în cazul acesta, și nu numai că majoritatea comunicării o petrec în mediu sigur, în care nu voi fi atacat, dar pentru că-mi permit o vigilenţă sporită în acel scurt timp cât îl petrec în mediul nesigur, voi fi și aici mai puţin predispus să devin victimă.

Acum că am decis să separăm comunicarea în două medii, sigură și vulnerabilă, și am hotărât că cea standard, cea pe care o folosim în marea majoritate a oamenilor este cea vulnerabilă, atunci trebuie să vedem ce o fi însemnând și o comunicare sigură. Principiul este cât se poate de simplu, comunicarea sigură este cea care nu este susceptibilă la vulnerabilităţile enumerate anterior adică:

  • Garantează autorul mesajului;
  • Garantează că mesajul poate fi citit doar de destinatar, chiar dacă mesajul este interceptat;
  • Asigură că mesajul nu poate fi alterat în tranzit.

Tehnologia care ne asigură aceste aspecte în timpul comunicării există, se numește criptare și este implementată în nenumărate platforme. Însă este foarte important să nu cădem în capcana marketingului și să fim conștienţi ce fel de criptare se folosește, care etape ale transferului le garantează, când și cum îl folosim.

De exemplu, am enumerat anterior la slăbiciunile reţelelor publice faptul că mesajul este vulnerabil în tranzit deși transferul de informaţie se petrece tot timplul criptat prin SSL sau TLS, în funcţie de client. Este un caz clasic de neînţelegere al
sistemului de criptare de care marketingul se folosește pentru a deruta consumatorul. Când folosim un email public de exemplu ne logăm în contul de email prin HTTPS, astfel comunicarea noastră cu serverul garantează toate etapele enumerate mai sus. Destinatarul se conectează la rândul său prin canal securizat, deci și comunicarea sa cu serverul beneficiază de aceleași garanţii. Însă deși două etape ale comunicării sunt garantate, mesajul în punctul de tranzit este nesecurizat, vulnerabil, oricine care are acces în aceste puncte intermediare, fie furnizorul de serviciu, fie un intrus care și-a asigurat acces la serverele unuia dintre furnizorii de servicii prin care comunicarea tranzitează poate vedea conţinutul, sau poate altera conţinutul mesajului fără ca destinatarul sau autorul să fie în cunoștinţă de cauză. Deci în ciuda faptului că procesul de comunicare are etape securizate în final realizăm că aceasta este de fapt nesigură.

Când vorbim de criptare în comunicare trebuie să ne asigurăm că aceasta este completă: de la autor la destinatar, de la capăt la capăt, în engleză end-to-end. Nu există etape în care mesajul devine decriptat și acest lucru se poate garanta numai în cazul în care cifrul de criptare este cunoscut numai și numai de către autor și destinatar, ceea ce înseamnă că nici măcar furnizorul de servicii nu are acces la această cheie.

Trebuie să fim atenţi deoarece puţine servicii oferă cu adevărat criptare end-to-end, unele pentru că legislaţia în domeniu este oarecum neclară (în cazul unei criptări adevărate, nici serviciile secrete nu au acces la datele din corespondenţă), altele pentru că modelul lor de business este în defavoarea criptării sau altele pur și simplu pentru că mecanismul de criptare este slab sau deficitar. Înainte de folosirea sau implementarea oricărei soluţii sau grupuri de soluţii și pentru ca sunt șanse sa nu existe o singură soluţie care să satisfacă toate nevoile trebuie să se facă p analiza completă a nevoilor, a soluţiilor, respectiv a vulnerabilităţilor ascune ale acestor soluţii.

Spre exemplu soluţii precum SnapChat sau WhatsApp, deși se pretind a fi canale sigure de comunicare, au fost demonstrate ca fiind nesigure în repetate rânduri, deci trebuie evitată folosirea lor pe post de metode sigure. Reţele sociale publice de orice fel trebuie considerate implicit nesigure unele din ele sunt chiar publice. Serviciile de email public sunt toate complet nesigure, la fel sunt și cele private dacă nu se folosește criptare (vom vedea în cele ce urmează). Serviciile de mesagerie scurtă SMS, serviciile de transfer de fișiere publice sunt deasemenea nesigure. Toate acestea nu înseamnă că nu putem să le folosim doar că le folosim în cunoștinţă de cauză. Stim că sunt nesigure și nu transferăm documente senzitive prin aceste canale: date cu caracter personal, parole la servere, orice altă informaţie ce poate duce accesul unui răufăcător la serverele noastre, document secrete de corporaţie, date ale clienţilor, mai ales în cazul medicilor și al avocaţilor, sau orice alt secret care poate direct sau indirect periclita securitatea, persoanei noastre, a firmei / organizaţiei (fie el și stat) de care persoana noastră aparţine, fie a oricărei alter persoane terţe.

Cu alte cuvinte nu transferăm pe căi nesigure nimic ce nu vedem ca informaţie de interes public.

Dar să vedem acum câteva soluţii de transfer de informaţie care asigură un grad ridicat de siguranţă și la ce le putem folosi și în ce condiţii:

Soluții VPN

Soluţiile Virtual Private Network pe scurt VPN sunt o metodă sigură pentru crearea de canale de comunicare criptate pentru aplicaţii de orice fel. Ele funcţionează ca o reţea normală internă doar că sunt capabile să transfere pachete prin reţeaua publică, în mod securizat, folosind criptare.

Aceste reţele pot fi folosite la orice pentru care se poate folosi o reţea internă: se pot instala soluţii de acces la aplicaţii locale (care nu sunt accesibile dinspre reţeaua publică), schimb de fișiere, acces la servere, etc. Ele sunt de mai multe tipuri: hardware, software sau „as a service” și sunt numeroși furnizori pentru fiecare categorie. În general sistemele hardware sunt cele mai sigure, dar și cele mai puţin flexibile (este nevoie de câte un dispozitiv, de cele mai multe ori ne-portabil, la fiecare capăt al reţelei, punctul de trecere de la reţeaua privată la reţeaua publică).

Acestea sunt o soluţie excelentă pentru schimb de informaţii private, și sunt foarte versatile, în sensul că acestea pot transforma un sistem de comunicare nesigur, într-unul sigur, atâta timp cât comunicarea nu depășește limitele reţelei VPN. Pe de altă parte, cea mai mare deficienţă a acestor reţele este lipsa de flexibilitate. Nimic din ceea ce rulează pe reţea nu poate părăsi reţeaua în siguranţă și oricine are acces la reţea are acces la tot din reţea. Este de nedorit ca terţe persoane să fie introduse în reţea deoarece excluderea lor este foarte laborioasă. Astfel comunicarea cu clienţi sau alte persoane din afara reţelei este aproape imposibilă.

Soluții De Transfer Fișiere

În general, este bine să considerăm soluţiile de transfer de fișiere ca fiind nesigure, indiferent dacă ele se fac prin SSL pentru motivele enumerate anterior. Acest lucru nu înseamnă că nu pot fi folosite. Cu un adaos de siguranţă prin metode de criptare off-line, se poate realiza un transfer de fișiere remarcabil de sigur.

7-Zip, (http://www.7-zip.org/) este o soluţie de comprimare care permite parolare. Deși este o metodă slabă de criptare cu siguranţă va descuraja un atac orb (atacul care nu vizează concret informaţia din acel transfer). În cazul unor informaţii cu grad mare de confidenţialitate se recomandă totuși o criptare mai avansată.

GnuPG(https://www.gnupg.org/),VeraCrypt(https://veracrypt.codeplex.com/) sunt doar două din multitudinea de soluţii care sunt libere și chiar gratuite, și care permit, printre altele, criptarea de grad ridicat pentru fișiere individuale. Soluţiile de mai sus funcţionează pe multiple sisteme de operare, iar metoda este relativ simplă. Se generează o cheie de criptare cu care se criptează fișierul înainte de transmitere.

După transmiterea fișierului criptat pe orice cale nesigură, se va transfera parola, respectiv cheia de criptare, printr-un mediu sigur, și deci doar destinatarul va putea deschide fișierul fiind garantată astfel confidenţialitatea informaţiei.

Această metodă funcţionează cu orice mediu de transfer, email, chat, servicii de transfer de fișiere mari. Inconvenienţa majoră fiind etapele care trebuie parcurse care sunt multe și deci costisitoare în ceea ce privește timpul.

Soluții de Chat

Sunt puţine soluţiile de chat care sunt cu adevărat sigure, însă există și pot fi folosite cu încredere la transferul unor parole sau discuţii scurte care se doresc a fi departe de ochii lumii. Whispernet (https://whispersystems.org/), Wickr (https://www.wickr.com/) și Telegram (https://telegram.org/) sunt trei care la ora actuală pot fi recomandate pentru servicii de mesaje scurte gen chat. Telegram este un serviciu care are versatilitate mai mare, însă doar secţiunea de Secure Chat are criptare capăt-la-capăt, celelalte servicii care permit transferul de fișiere, etc. sunt criptate client – server.

Beneficiul acestor soluţii este că funcţionează pe multiple platforme, inclusiv mobile, dar marele dezavantaj este că transferul de informaţie este limitat.

Soluții de email criptate

Emailul este un caz special, este probabil cel mai răspândit mod de comunicare dar și unul din cele mai vulnerabile. Însă, cu un adaos de criptare putem transforma emailul într-un mediu sigur și cu recomandarea adăugată să folosim aplicaţii client și conturi de email separate pentru cel sigur și cel nesigur, poate deveni o soluţie pentru prezenta problemă.

EnigMail (https://www.enigmail.net/home/index.php) este un plug-in de criptare gratuit care folosește tehnica de cripatare PGP. Acesta se poate folosi la transferul de informaţii prin email complet criptate, nu numai ca și atașament criptat precum am prezentat în secţiunea de transfer de fișiere criptate. Există foarte multe soluţii în acest domeniu, pentru toate aplicaţiile client de mail, multe dintre ele contra cost. Se recomandă folosirea numai a soluţiilor care sunt adaptate clienţilor de email ce vin în formă de aplicaţie, și nu a celor care rulează în browsere. Acestea din urmă pot fi ele sigure, însă vin cu încărcătura de vulnerabilităţi ale browserelor (cele mai mari și mai numeroase dintre toate vulnerabilităţile de aplicaţie).

Avantajul acestor soluţii este că funcţionează ca și adaos peste un sistem cunoscut deja, deci știm la ce să ne așteptăm dincolo de securitate. Dezavantajul este că implementarea este greoaie, sincronizarea cu toate sistemele și cunoștinţele precum și transferul de fișiere sunt limitate la mărimea permisă de furnizor. Latenţa este și ea foarte mare, la fel ca și emailul clasic, deci dacă se dorește ceva mai dinamic, gen chat sau reţea socială, această soluţie nu este adecvată.

Soluții de spectru mai larg

Soluţiile de tipul „Social Network Behind Firewall” (Reţea Socială în Privat) sunt reţele de socializare implementate special pentru mediul business. Ele sunt în general limitate la cercul de business de unde si cea mai mare deficienţă a lor. Din punct de vedere al dinamicii, se comportă la fel ca o reţea socială, au funcţii de co-working, cooperare, schimb de fișiere, chat, conţinut, discuţii, unele au și desktop sharing. Din punct de vedere al securităţii se comportă la fel ca orice aplicaţie servită ca și serviciu. Plasată pe internet (public) este susceptibil la phishing și odată compromisă, se vor pierde toate datele stocate în baza ei de date. Plasată în spatele unui VPN, poate fi un instrument excelent în separarea comunicării sigure de cea nesigură, dar va moșteni neajunsurile VPN-ului: va fi limitat la oamenii din companie. Sunt multe soluţii de acest fel cele mai multe contra cost dar sunt și gratuite. Dintre cele gratuite cel mai notabil este Diaspora (https://joindiaspora.com/).

O soluţie interesantă de menţionat aici este reţeaua Earless Network (https://www.earless.net). Este o soluţie de colaborare hibridă de tip asincron. Este printre puţinele soluţii ce oferă criptare totală (de la capăt-la-capăt) garantată prin tehnologia folosită și mecanismul de schimb de chei. Ca avantaj, e ușor de folosit, funcţionează ca și dinamică în mod similar unei reţele sociale însă cu un adaos consistent de control și vizibilitate asupra accesului la informaţie și cu toate avantajele ce vin din criptarea capăt-la-capăt: garantează autenticitatea autorului, securitatea informaţiei în tranzit, și funcţionează în mediu ostil, ceea ce înseamnă că utilizatorii nu sunt limitaţi la membrii organizaţiei.

Ca deficienţe, aplicaţia e încă tânără, permite transferul de documente numai sub 32MB și nu are deocamdată clienţi pentru mobil.

Concluzii

Este clar că secretul informaţional nu este un lucru ușor de obţinut în zilele noastre. Din păcate cererea pieţei și / sau lăcomia „samsarilor” au împins lucrurile în așa fel încât securitatea informaţiei a ajuns pe un loc auxiliar. Cum se întâmplă în astfel de situaţii, răufăcătorii au profitat imediat de aceste lipsuri și am ajuns astfel în situaţia paradoxală de a avea sute sau poate mii de soluţii de comunicare pe piaţă dar nici una care să garanteze pentru informaţia noastră. Sunt nenumărate soluţii de tip „Cloud” care deși poate ar fi bune din punct de vedere al di namicii, ele pică testul securităţii informaţionale pentru că însuși „Cloud”-ul nu este pregătit din punct de vedere tehnologic pentru asta. Poate părea șocant, dar după cum am văzut din exemplele prezentate, care sunt de altfel doar o mică parte din exemplele de care internetul este plin, soluţiile cloud cad una după alta nu pentru că nu ar avea tehnologii sigure în spate ci pentru că sunt susceptibile la acel „factor uman” care nu a fost calculat în designul lor.

De aceea, noi, pentru că numai noi vom fi în final trași la răspundere pentru pierderea informaţiilor noastre, ale organismului pentru care răspundem sau ale clienţilor noștri, trebuie să alegem calea cea grea și să construim această barieră între comunicaţia sigură și nesigură, prin tehnologii care există și proceduri interne care să le adapteze specificului businessului nostru. Pentru că însăși sănătatea sau chiar existenţa ei depinde de asta.